Lööf lockade 130 000 nya väljare på en månad
Trög start för nya blå blocket enligt Aftonbladet/Demoskop
Det nya blå blocket har gynnat motståndarna.
Stödet för Annie Lööfs Centerpartiet har ökat kraftigt under den senaste månaden, med 130 000 väljare.
Också stödet för Miljöpartiet ökar rejält enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.
I söndags, bara timmar före SVT:s partiledardebatt, meddelade M, KD, SD och Liberalerna att de gjort upp om migrationspolitiken.
Det var den första uppgörelsen sedan Nyamko Sabuni och hennes parti bestämt sig för att de både kan prata och göra uppgörelser med Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna för att åstadkomma ett regeringsskifte efter valet nästa år.
Därmed hade Sverige fått ett nytt blått block med tre konservativa och ett liberalt parti.
Men frågan är om vi på köpet fick ytterligare ett block, ett rödgrönt med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.
Det kan vara för tidigt att säga att så är fallet. Men väljarna bär sig redan åt som om det vore ett faktum. Och därför tappar Vänsterpartiet, ensamt på vänsterkanten, mark i den här mätningen. De marginaliseras.
Vinnare när den politiska kartan på nytt ritas om, för andra gången på tre år, är hittills Annie Lööf och Centerpartiet.
I den här mätningen ökar stödet för Centern med hela två procentenheter, omkring 130 000 väljare, till 11,8 procent.
Det är den högsta siffran sedan oktober 2017, alltså ett knappt år före förra valet. Översatt till valresultat skulle det vara det bästa sedan 1985, för 36 år sedan, då Centern samlade 12,4 procent av väljarna.
En av förklaringarna till opinionsframgången är alltså att väljarna redan börjat agera som om det finns ett rödgrönt block. Ett annat att det kan finnas liberala väljare som efter moget övervägande inte tycker om partiets nya SD-policy och därför går till Centern. C är i dag det enda borgerliga partiet som inte vill ge SD något som helst inflytande.
Ett annat skäl har med Annie Lööf som person att göra. Hon framstår i allt högre grad som ”the voice of reason”, förnuftets röst, i svensk politik. Hon håller inte på och kräver folks avgång stup i kvarten, eller vill fälla enskilda ministrar genom misstroendeförklaring för något de kanske gjort. Det medför att man spetsar öronen lite extra när hon är kritisk. Kritiken kan nämligen vara värd att ta på allvar.
Ett annat rödgrönt parti som ökar i den här mätningen är Miljöpartiet som för första gången på nästan ett år hamnar på rätt sida av 4-procentspärren.
Det är det nya kvinnliga språkröret Märta Stenevis, jämställdhets- och bostadsminister, förtjänst. Hon har rivstartat som minister och språkrör och har gjort bra ifrån sig både i partiledardebatten och i andra publika arrangemang.
Stödet för Liberalerna ökade för första gången på evigheter i mätningen i april, kort tid efter det omvälvande SD-beslutet. Nu tappar partiet hälften av den ökningen. Partiet har legat under fyra procent sedan i mars förra året.
Varför? En förklaring kan alltså vara att väljarna har haft längre tid på sig att tänka och kommit fram till att de inte gillar den nya inriktningen. En annan, och sannolikt tyngre, förklaring är att Liberalerna nu står med en fot i vardera lägret.
Januariavtalet med regeringen och Centern består till årsskiftet, bland annat ska en ny statsbudget snickras ihop. Men samtidigt har Liberalerna inlett det nya blåa samarbetet om frågor som inte omfattas av Januariavtalet med M, KD och SD. Siktet är inställt på att fälla Löfven och installera Ulf Kristersson (M) som statsminister efter valet.
Om väljarna tycker att det är förvirrande är det helt begripligt. Det har de anledning att vara.
Konturerna kring det nya blåa blocket blev skarpare i söndags, för mindre än en vecka sedan. Men hittills har det inte gynnats av planerna. Det är motståndarna som fått vind i seglen.
Stödet för M, KD och SD ligger i princip still. Lägger man till Liberalerna så minskar det totala stödet jämfört med förra månaden.
Det samlade väljarstödet bakom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet ökar däremot med 2,8 procentenheter, eller drygt 180 000 väljare, en rejäl vindkantring. Detta trots att S ligger kvar på exakt samma nivå som i den förra mätningen.
Sammanfattningsvis: Det nya blåa blocket kunde fått en bättre start. Annie Lööf kan däremot fira med en extra god kopp kaffe och tänka på Thorbjörn Fälldin. Det var han som var partiledare när Centern fick drygt 12 procent av rösterna i valet 1985.
PODD Det nya blåa blocket
Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.