Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Svårt att bilda en handlingskraftig regering

Allting pekar tyvärr ­i samma riktning.

Det blir kaotiskt efter ­valet om knappt fem ­veckor.

Ingen kan veta resultatet i riksdags­valet den 14 september. Men de signaler som väljarna ger i olika väljarbarometrar, som ­Aftonbladet/United Minds, pekar i samma riktning.

Det kommer att bli ­riktigt, riktigt svårt att ­bilda en handlingskraftig regering ­efter valdagen.

Om vi tar dagens mätning från United Minds som utgångspunkt för ett resonemang så utkristalliserar sig tre fasta punkter.

 Regeringen kommer inte att sitta kvar. Att regera i minoritet är alltid svårt. Att regera landet på basis av en fyrpartikoalition är ännu svårare. Att regera landet med basen i en sådan koalition med stöd av knappt 37 procent av väljarna är närmast omöjligt. Den skulle lätt bli handlingsförlamad.

 Sverigedemokraterna förlorar rollen som tungan på vågen mellan blocken. Men partiet skulle kunna avgöra till Alliansens fördel om de röstar på deras förslag.

 Feministiskt initiativ, Fi, skulle inte komma in i riksdagen.

Men resten är, tyvärr, höljt i dunkel.

S-ledaren Stefan Löfven sa att han i god före valet skulle ge besked i regerings­frågan. Det levererades i november och var inte särskilt klargörande. Social­demokraterna kunde samarbeta med i stort sett alla utom Sverige­demokraterna.

Miljöpartiet är favoriterna, de är en ­”naturlig samarbetspartner”. Men Socialdemokraterna har också ”en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet”.

En Löfvenledd regering med Folk­partiet och Centern är för närvarande en ­utopi. C och FP kan inte hoppa direkt in i hans famn efter tio år med Alliansen.

För övrigt skulle en sådan regering, ­enligt United Minds, ha stöd av mindre än 43 procent av väljarna och alltså vara rätt så handlingsförlamad.

En regering med S, V och MP förefaller inte heller sannolik. Visserligen skulle de, om mandaten hamnar på rätt sida om ­tiondelarna, sannolikt få stöd av minst hälften av mandaten i riksdagen. Men vill Löfven verkligen regera ihop med V? Skulle inte tro det. Och kan de verkligen regera tillsammans? Höljt i dunkel men partierna har i alla händelser mycket olika syn på skatterna, vinsterna i välfärden och vikten av att Sverige arbetar mer.

Återstår gör alltså en regering med ­Socialdemokraterna och Miljöpartiet med knappt 40 procent av ­rösterna ­bakom sig. Men hur ­skulle de kunna bli överens om den första stötestenen, att skriva ihop sig om en regerings­förklaring? Oklart i skrivande stund.

Löfven vill ha Förbifart Stockholm.

Det vill inte MP. Löfven vill behålla ­Bromma flygplats. Det vill inte MP. ­Löfven vill att vi ska jobba mer. MP vill sänka arbets­tiden.

Kan det vara så att Stefan ­Löfven försade sig när han i sommar­talet i går ­talade om att trots dagens opinions­siffror ­”bilda en social­demokratisk regering”? Det kan vara så.

S har aldrig velat dela med sig av makten och varför skulle de ha ändrat sig just nu?

Valrörelsen ser ut att bli en transportsträcka till det ­verkligt intressanta. Näm­ligen ­vägen till en ny regering.

Följ ämnen i artikeln