Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”De som dödar demonstranter är extremister”

Syriens Sverigeambassadör försvarar de styrande – trots alla våldsrapporter

”FOLKET HAR BETT REGERINGEN OM HJÄLP” Syriens ambassadör i Sverige, Milad Atieh, poserar stolt framför porträttet på landets president Bashar al-Assad. Trots att de styrande i landet har pekats ut som ansvariga för massmord på den egna befolkningen står Atieh fast vid att det är de väpnade grupperna som bär ansvaret för våldet. ”De ger sig på privata företag, skolor, sjukhus”, säger han till Aftonbladets Peter Kadhammar.

Milad Atieh är Syriens ambassadör i Sverige och som sådan står han inför ett dilemma.

Hur ska han kunna framställa sin regering i positiv dager när FN, västvärlden, Arabförbundet och all världens medier säger att den begår massmord på sina egna medborgare?

Atieh är en behaglig karl som insisterar på att vi först ska smaka på kaffet innan vi pratar allvar. Sedan följer den vanliga visan, nämligen att det är krafter utifrån som hetsar till våld.

– Det började med fredliga demonstrationer för elva månader sedan. Folk krävde reformer. Regeringen svarade med att omedelbart inleda en reformprocess. Men strax kom externa element och använde vapen och dödade poliser och demonstranter. Syriska folket har bett armén om hjälp för att stoppa de väpnade grupperna. Det är varje regerings plikt att skydda sin befolkning.

Vi sitter på femte våningen i ett grått kontorshus av betong i Danderyd. Milad Atieh vet inte varför ambassaden ligger här, utanför city, långt bortom diplomatkvarteren. Han kom till Sverige för ett år sedan från Damaskus. Han var tidigare vice chef för Syriens FN-delegation.

Jag citerar ur en rapport från Arabförbundets observationsstyrka i Syrien:

”Utvecklingen kan otvivelaktigt tillskrivas det övervåld som den syriska regeringens styrkor använde som svar på protesterna...”

– Du måste läsa hela rapporten, säger ambassadören. Våldet började med de väpnade grupperna.

Regeringen svarade.

Jag säger att jag har hela rapporten. Jag tar upp den från soffbordet och räcker den till ambassadören. Han tar den inte.

– Vi måste vara objektiva. Det finns terroristgrupper. Syrien deltar i de internationella ansträngningarna för att bekämpa terrorismen. Men, låt mig också säga att jag tycker att observatörsgruppen gjorde ett bra arbete.

Kaffet är starkt. På väggen bakom Atiehs skrivbord hänger ett porträtt på president Bashar al-Assad, son till förre presidenten Hafez al-Assad. Jag räcker fram ett öppet brev från författaren Khaled Khalifa, bosatt i Damaskus, som säger att regimen begår ”folkmord”.

– Jag vet inte vem det är...

Atieh klarar strupen med en harkling.

– Varför kan de inte se det som verkligen sker? Vad de väpnade grupperna gör? I går bombade de oljeraffinaderiet i Homs, de ger sig på privata företag, skolor, sjukhus. Varför vill inte världen se dessa övergrepp? Folket stödjer reformprocessen som leds av president Assad. De väpnade grupperna har inget stöd.

Medan ambassadören talar tickar telegrammen från de internationella nyhetsbyråerna in till världens mediebolag.

”Inifrån Homs: Vi dör här”

”Syrien kan bli ett nytt Libyen”

”Nyfödda spädbarn bland de senaste offren för den syriska regeringens brutala angrepp på Homs”

Å ena sidan är det lätt att avfärda ambassadör Atieh som Vendevägens Bagdad Bob, en man som in i det sista förnekar verkligheten och med blind lojalitet för sin regims talan. Å andra sidan minns jag väl lögnerna som spreds i väst inför Irakkriget 2003 och Gulfkriget 1991: de spädbarn som påstods mördade av Saddam Husseins soldater var ett påhitt i Washington.

Det som i går var självklara sanningar visar sig i morgon ha varit tecken i öknens sand, nu igensopade av vinden.

I Syrien har sedan 1970 klanen Assad representerat staten och stabiliteten.

– Folket kan välja vem det vill, säger ambassadör Atieh.

Vem var president Assads utmanare i valet?

För ett ögonblick ser ambassadören undrande ut. Sedan säger han:

– Det finns ingen utmanare. Medborgarna har valt presidenten i en folkomröstning. Frågan var: Stödjer du president Assad eller inte? 99 procent stödde honom. Det var helt enligt författningen. Det finns bara en kandidat.

Hur betraktar du revolutionerna i Tunisien och Egypten?

– Folken där ville ha förändring. Även det syriska folket vill ha förändring. Men den förändringen kommer att ske under vår presidents ledning.

Följ ämnen i artikeln