Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

EU - rena Robinson

Kampen mellan Nord och Syd har bara börjat

EU håller på att utvecklas till ett Robinsondrama.

Lag Nord har tagit ledningen.

Lag Syd surar.

I Gränslandet väntar nykomlingarna.

EU-KOMMISSIONEN har rollen som Anders Lundin - leder örådet tillsammans med ordförandelandet Irland.

Lag Nords inre kärna träffades i Berlin i går. Den består av ledarna för de tre största medlemsländerna. Storbritanniens Tony Blair, Tysklands Gerhard Schröder och Frankrikes Jacques Chirac.

De har tröttnat på trätorna på ön. Det är bråk om pengar, organisation och om en del framtida utnämningar till viktiga poster. Lag Nord orkar inte vänta längre, de tänker ta kommandot.

I Lag Syd ingår bland andra Spanien, Italien och Portugal. De känner sig förtryckta och nedvärderade av Lag Nord, laget med vinnarvittring.

- Ingen i Europa är beredd att bli en andra klassens medborgare. EU består av 25 stater. Inte 3, dundrade den italienske EU-ministern Rocco Buttiglione i går.

Men i Gränslandet sitter de som verkligen har anledning att sura. Exempelvis Polen, Ungern och de baltiska staterna.

Nyss gällde samma regler för dem som alla andra. Men under spelets gång har de gamla Robinsondeltagarna ändrat reglerna för nykomlingarna. De får inte flytta till Tengah på samma villkor som de andra. De måste vinna flera deltävlingar.

Sverige ingår inte i något av lagen. Statsminister Göran Persson försöker i stället påverka spelet bakvägen. Bland annat genom att oupphörligen höja topptrion i Lag Nord till skyarna. Det är få som inte faller för smicker.

I dag äter han lunch med Tony Blair på premiärministerns landställe Chequers. Ett utmärkt tillfälle att informera sig om Lag Nords strategimöte i går. Och att påverka den fortsätta utvecklingen.

Tengah-EU mot USA

Lag Syd, Lag Nord, länderna i Gränslandet och de som ännu inte bestämt sig för vilken pakt de ska ingå i har en rad duster framför sig.

I slutet av mars träffas man i Bryssel. För fjärde gången ska man mäta hur Tengah-EU klarar sig i kampen mot USA. 2010 ska de 25 medlemsländerna vara lika konkurrenskraftiga som supermakten på andra sidan Atlanten. Men hur ska man gå till väga för att få upp farten? Lag Nord tycker EU-kommissionen (Anders Lundin) lägger sig i för mycket.

Den nya konstitutionen skulle ha klubbats redan till jul. Det slutade med ett praktfiasko. Lag Nord ville inte dela mer makt med Lag Syd.

Budgetbråket

EU:s nya långtidsbudget är ett annat trätoämne. Lag Nord, och Göran Persson, vill inte betala mer än i dag. Lag Syd protesterar, regionalstödet kan försvinna.

I juni ska lagen bli överens om vem som ska leda örådet under de kommande fem åren, vem som ska bli ordförande i EU-kommissionen. Än har inget läckt ut om vem Lag Nord vill ha.

Det smartaste vore att välja en person från Lag Syd. Då kanske det kunde bli lugnt på Tengah.

Lag Nord

Lag Syd

GRÄNSLANDET

PAKTLÖSA

Följ ämnen i artikeln