Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Mellin: ”Hyckleri på högsta nivå”

En dagen bryter Björn Söder mot all vedertagen praxis, utlöser regeringskris, och störtar landet in i ett nyval.

Nästa dag tycker han att det är viktigt att reglerna följs.

Sånt kallas hyckleri.

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

I en intervju i Dagens Nyheter i helgen luftade Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagens andre vice talman, en del högst anmärkningsvärda åsikter.

Bland annat hävdade han att det i Sverige finns flera nationer, exempelvis den samiska, tornedalsfinska och judiska nationen.

Samer är, för att ta det som exempel, i Björn Söders värld svenska medborgare men tillhör den samiska nationen.

– Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten, då kan det bli problem, sade Söder i intervjun.

Som andre vice talman leder Björn Söder från tid till annan arbetet i riksdagens plenisal. Det gjorde han idag och det gjorde han igår.

En del ledamöter passade under debatterna på att retas med Söder. Eller de försökte rentav förlöjliga honom.

Enligt praxis inleder ledamöterna alla sina anföranden med Herr eller fru talman. Det struntade Rossanna Dinamarca (V) i och fick sig en skrapa av Söder. Varpå hon bet av med orden:

– Du är inte min talman.

Jan Lindholm (MP) inledde sitt anföranden med ”Herr talman” på nordsamiska och Karin Rågsjö (V) med ”Shalom, herr talman (hej eller fred på hebreiska). Pernilla Stålhammar (MP) och Annika Hirvonen från samma parti höll sig till romani.

De bör ha blivit upplivade som helst för Björn Söder tog illa upp och försökte vid ett flertal tillfällen förmå ledamöterna att uppträda som sig bör.

– På förekommen anledning vill jag uppmana talarna att hålla ton här i kammaren.

Det är humor på hög nivå. Partisekreteraren i det parti som just brutit mot all praxis och störtat landet i en regeringskris som kommer att leda till nyval tycker plötsligt att regler är till för att hållas. Hyckleri kallas det.

Antingen tycker man att regler och praxis är viktiga. Och då håller man sig till dem även när det inte gynnar det egna intresset. Eller också tycker man de är oviktiga och då gäller den linjen hela tiden.

Nåväl, uppnår talarna syftet att förlöjliga Björn Söder? Talman Urban Ahlin tar indirekt parti för honom genom att slå fast att det språk som används i kammaren är svenska, att de vice talmännen sitter där i stället för honom och att man ska visa talmannen respekt.

Han vill alltså att trakasserierna av Söder slutar. Det är en rimlig hållning - om man är talman.

Bland väljare som inte röstat på SD kan försöken att göra honom till en driftkucku däremot gå hem. Det är trots allt ganska sällan som riksdagsledamöterna hoppar över skaklarna.

Men SD:s väljare och sympatisörer låter sig med stor sannolikhet inte rubbas. Av mejlreaktioner att döma är de av uppfattningen att ledamöterna borde börja bete sig som folk.

Slutsats: Gycklarnas syfte uppnås inte. Annat än hos dem som i alla fall inte skulle lägga sin röst på SD.

Följ ämnen i artikeln