Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hur ska Sveriges äldre klara sommaren?

En mormor leker med sitt barnbarn. Arkivbild.

I Norge är det nu fritt fram att träffa barnbarnen.

Där får man även åka till sommarstugan.

Hur är det tänkt att Sveriges äldre ska klara sommaren?

Min morgontidning ägnade fyra fullpackade sidor åt att de 100 000 ungdomar som går ut gymnasiet inte får fira som de vill.

Instängda i sina bostäder sitter samtidigt över 1,6 miljoner svenskar över 70 år, berövade sin rörelsefrihet, sina mänskliga kontakter och en stor del av sina rättigheter.

Jag tror att de här 19-20-åringarna som inte får åka lastbilsflak ändå kommer att se till att fira i sommar. Krogar, uteserveringar och parker är ju öppna.

Men hur blir det med 70-plussarna? Det är en mycket större fråga för folkhälsan. Det behövs en plan, ett längre, hållbart perspektiv som ser till hela människan, inte bara ett kommando att alla i den åldern ska hålla sig undan, vara tysta och lyda.

Vi är många som hållit strikt på karantänen, gjort allt vi ska. När det nu ljusnar i andra länder, vad händer med oss här?

Trots den höga svansföringen har Sveriges folkhälsoexperter och politiker misslyckats att skydda äldreboendena. Detta trots att det handlar om 80 000 boende som är helt utlämnade till myndigheters styrande och inte kan bryta några karantänsregler.

Det jag frågar mig nu, när det värsta verkar vara över, är hur många 70-plussare som egentligen dött genom att handla mat, träffa barnbarnen eller besöka fritidshuset? Jämfört med de stackare som varit förhindrade att göra detta, övervakade varje sekund av kommunens hygienregler och Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

I Norge lättar man nu på reglerna för äldre. Där finns ett medmänskligt tonläge när det gäller äldres situation som helt saknas i Sverige.

– Vi kan inte leva ett liv isolerade i månader och år, så vi måste hitta en balans, säger överläkare Are Berg vid norska Folkhälsoinstitutet till tidningen Verdens Gang.

Han tycker att det kan vara en bra tid nu att träffa barnbarnen, när smittan minskar och vädret är bättre. Ju lägre ålder, desto mindre smittsam är man, enligt honom.

– Eftersom det är så svårt för många att inte träffa sina barnbarn, vill vi anpassa råd och riktlinjer så mycket som möjligt.

Mor- och farföräldrarna ska inte ha direkt, fysisk kontakt.

– Men om det händer begår du inget brott. Om barnet kommer springande och kastar sig om mormors hals kan det vara bättre att bara tänka ”ja, ja, det får gå”.

Jag inser nu efter två månaders stenhård karantän att en kram från barnbarnen förmodligen varit mycket mindre riskfylld än en plats på Berga äldreboende i Solna.

Jag har varit extremt försiktig, och förstår att jag måste fortsätta vara det. Men kanske är det dags att omvärdera en del råd till äldre inför sommaren?

Det får inte bli så att de experter och politiker som har misslyckats med att skydda äldreboendena låter övriga 1,6 miljoner äldre svenskar betala priset för det genom fortsatt hård och nedbrytande isolering, som andra länder säger inte behövs.