Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Den första drottningen som levt ett vanligt liv

I juni gifter sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling i Storkyrkan i Stockholm. Aftonbladets historieexpert Herman Lindqvist berättar historien om släkten Bernadotte – anfader för anfader. I dag: Drottning Silvia (f. 1943).

Ingen av Sveriges över 60 drottningar har haft en lika ovanlig och ibland mycket dramatisk barndom som drottning Silvia.

Hon föddes dagen före julafton 1943 i Heidelberg, mitt under andra världskriget. Hennes mor och hennes tre bröder hade hastigt evakuerats från Berlin, där de allierades bombningar utplånade familjens fabrik som tillverkade skyddsmasker för civilbefolkningen.

Under kriget hade Silvias föräldrar, Walther och Alice Sommerlath, försökt lämna Tyskland för att återvända till Brasilien. Silvias mor, Alice de Toledo, var brasiliansk medborgare och eftersom Brasilien var i krig med Tyskland, och Alice de Toledos egen bror var militärläkare på de allierades sida i Italien, var familjen Sommerlaths situation komplicerad, och farligare ju längre tid kriget pågick.

Då kriget var slut låg allt familjen Sommerlath ägde i Tyskland i ruiner. Under stora svårigheter lyckades Sommerlaths ta sig tillbaka till Brasilien dit Walther Sommerlath själv hade emigrerat första gången då han var arton år. Där hade han under romantiska omständigheter träffat den då 17-åriga Alice, som var född på ett kaffeplantage. De hade kommit från var sitt håll på stranden Copacabana i Rio de Janeiro då de såg hur en liten pojke höll på att föras iväg av en stor våg. Bägge rusade ut i vattnet för att rädda pojken. Vågen försvann och där stod de med den lille gossen. Det var då det lär ha sagt klick, på portugisiska. Alice var bortlovad till en annan ung man, men det blev Walther.

Under den ekonomiska uppgången i Tyskland på 1930-talet återvände Sommerlaths till Tyskland, så kom kriget, katastrofen och sedan flykten. Vid två och ett halvt års ålder anlände Silvia till sitt nya hemland. Hon växte upp och gick i skola i Sao Paulo. Vad varken hon eller hennes familj kunde ana var, att där i Brasilien började förberedelserna för hennes liv i Sverige, för nu fick Walther Sommerlath uppdraget att bygga upp det svenska skogs- och stålföretaget Uddeholm i Brasilien. Från 1949, passerade därför många svenskar genom familjen Sommerlaths hem och den lilla Silvia fick höra mycket om det exotiska Sverige, långt borta.

1957 flyttade familjen Sommerlath än en gång tillbaka till Tyskland, där Walther blev vd för Uddeholms dotterbolag i Tyskland. Varje år reste därför Walther och delar av familjen till Värmland för att besöka Uddeholms anläggningar. Silvia var med första gången redan 1967.

Efter studentexamen i Heidelberg utbildade sig Silvia till tolk. Hennes första anställning var på det argentinska konsulatet i München. En tid efteråt knöts hon, mest av en slump, till den tyska olympiska kommittén. Hon var med om att organisera två olympiader, sommarspelen i München 1972, och vinterolympiaden i Innsbruck 1976.

Det var under München­spelen hon träffade dåvarande kronprins Carl Gustaf. Det blev kärlek vid första mötet, men de var tvugna att träffas i största hemlighet, för Sveriges dåvarande kung, Gustaf VI Adolf, hade aldrig accepterat en icke-kunglig fästmö för kronprins Carl Gustaf.

Kungen hade redan uteslutit sina söner Sigvard och Carl Johan ur kungahuset för att de gifte sig borgerligt. 1973 blev Carl Gustaf själv kung och kunde gifta sig med vem han ville. Men ändå fortsatte de hemliga mötena med fröken Sommerlath några år till.

Drottningen har berättat för mig att det var för att hon ville slutföra förberedelserna för vinter-OS i Innsbruck, och förbereda sig bättre för framtiden i Sverige. Därför väntade de ända till mars månad 1976 innan de trädde fram inför den svenska pressen. Strålande av lycka och kärlek kungjorde de sin förlovning. Den 19 juni stod bröllopet – det dittills största och mest mediebevakade bröllopet i Sveriges historia.

Det var ett historiskt bröllop av många skäl. Silvia var den första drottningen på 405 år som varken hade kunglig eller adlig bakgrund.

Det fanns tre saker som skiljer Silvia från alla andra drottningar Sverige har haft sedan Erik Segersälls drottning Gunhild på 990-talet. Det första var att Silvia var den enda drottningen som hade ett eget helt normalt liv och yrkesliv innan hon gifte sig. Hon var fast anställd, hade semester, deklarerade, var sjukskriven och gick på firmafester som andra kontorsanställda i München i början av 1970-talet, utan en tanke på att hon en dag skulle bli drottning av Sverige.

Det andra förhållandet var att hon och Carl Gustaf gifte sig av kärlek och att de fick tid att lära känna varandra ordentligt före bröllopet. Det hade knappast hänt någon gång förut. Kärlek, om den alls fanns i kungliga äktenskap, fick komma i efterhand.

Det tredje förhållandet som gjorde henne unik var att hon var den första drottningen som hade utom­europeiska rötter, det finns till och med förfäder med indianskt blod i familjen.

Prakten, skönheten och romantiken i bröllopet 1976 fick de mest hårdnackade republikaner att kapitulera. På kort tid gled Silvia in i drottningrollen och med henne fick drottningämbetet ny energi och mening, den svenska monarkin vitaliserades och blev ännu populärare. I juni i år har Silvia varit drottning i 34 år. Bara Oscar II:s drottning Sofia satt längre, i 35 år. Allt tyder på att drottning Silvia kommer att slå det historiska rekordet med råge.

Följ ämnen i artikeln