Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Två rivaler – med samma problem

OSLO. Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt.

Motståndare.

Men också partners i problem.

På onsdag nästa vecka, i riksdagens avslutande partiledardebatt före sommarlovet, möts statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Håkan Juholt (S) i sin första debatt.

Spänningen är på topp. Hur ska den kontrollerade, närmast kylige, Reinfeldt tackla retorikern Juholt? Och hur ska Juholt, redan känd för sin yvighet, desarmera den ofta sjukt påläste Reinfeldt?

Resultatet ger en fingervisning om hur debatten fram till nästa val kan te sig.

Styrkeförhållandena mellan dem är givet – på pappret.

Reinfeldt är statsminister och ligger därmed hästlängder före oppositionsledaren, som tvingas leva på tyngden av sina argument. Något förverkligande av idéerna står inte för dörren.

I verkligheten är det inte fullt lika klart. I politiken är subtiliteterna, de svaga underströmmarna, nästan lika viktigt som det som händer på ytan.

Med det medtaget i beräkningen så tonar ett partnerskap mellan Reinfeldt och Juholt fram som ingen av dem skulle erkänna.

De är, tro det eller ej, partners i problem.

Fredrik Reinfeldts problemlista toppas av följande punkter:

Alliansen ligger under de tre rödgröna partierna i opinionsmätningarna. Juholt skulle bli statsminister om det var val nu. C och KD riskerar att åka ur riksdagen i nästa val. Utan dem blir Reinfeldt aldrig statsminister igen. Vad göra för att stärka lillebror och lillasyster?

Arbetslösheten är fortfarande hög. Men regeringens idéer om hur utanförskapet ska tacklas tycks ha tagit slut.

Konjunkturen är på väg ner. Vad händer då med arbetslösheten? Och medborgarnas skyhöga bostadslån?

Juholts motsvarighet ser ut ungefär så här:

S-ledaren har gjort klart att det är Socialdemokraterna som gäller för honom, inte de rödgröna. Men för att bilda regering behöver han allierade. Den nya ledningen i Miljöpartiet är inte bundet till gamla överenskommelser som den förra. Hur ser strategin ut?

Virrigheten. Juholt har bytt åsikt i flera frågor än den militära insatsen i Libyen under sin korta tid som partiledare. Det ger inte ett trovärdigt intryck.

Rådgivarna. Juholt har fortfarande inte en färdig stab. Flera kända personer har tackat nej. Tror de inte på Juholt som en vinnare?

Den svenska politikens motpoler har mycket att fundera på under sommaren.

Följ ämnen i artikeln