Kom inte hit och tala om linjära liv

Då och då sticker en skönande upp nyllet från yogamattan och suckar något om den ”linjära västerländska tids- uppfattningen”. Vi är redan i mitten av juli, så jag förutsätter att minst en sommarpratare - vågar man gissa på en skådis? - hunnit göra det.

Hånfullheten ligger just i ordet ”linjära”. Det är ett bra ord att dra ut på: ”linjääära”, ”linjÄÄÄÄra”. Då får man den alldeles speciella ton av änglalikt och upplyst förakt, som kommer så naturligt till västerlänningar som fått för sig att de skådat evigheten och blivit buddister.

”Linjääääääääära”.

Förresten går det att trycka in en hel del adopterad österländsk överlägsenhet i uttalet av ”västerländska” också.

Jag undrar alltid vad de egentligen menar. Vadå ”linjära”? Vad är det i våra liv som är så spikrakt och framåt, egentligen?

Exempel: De hämtar soporna här en gång varannan vecka. Tisdagar, ojämna veckor. Eller möjligen jämna veckor. Jag minns aldrig säkert, vilket ibland leder till att soptunnan står på fel ställe och att de följaktligen hämtar soporna blott en gång i månaden.

Hursomhelst.

Följden av det är att en betydande del av min sommar går åt till att stå framför en handfull hål och skilja papper från plast från glas från tidningar från konservburkar. Det påminner om ett utvecklingstest på barnavårdscentralen. Dessa papper, tidningar och konserv- burkar, denna plast och detta glas, kommer inom ett par dagar tillbaka till mig i ny form. Varpå jag åter åker med alltihop till hålen. Varpå alltihop återkommer.

Jag klagar inte. Vi är alla miljö-muppar nu. Men vadå ”linjärt”?

Som jag ser det är materiella ägodelar oförenliga med ”linjär tidsuppfattning”. Om man har ett hus, till exempel. Med hagalet västerländska finesser som kranvatten, avlopp och el. Då är det bara att säga adjö till varje linjär tanke. Du är inte på väg någonstans. Ditt enda rimliga mål är att trampa tillräckligt snabbt, runt, runt, runt i förfallets eviga ekorrhjul, för att stå någorlunda stilla.

Gräsklippning, häckklippning, målning, vattnande. Det finns, strängt taget, inget mer cirkulärt än detta eviga hemmafixande. Martin Timell får Buddha att framstå som en karriärklättrande streber.

För min del får de där yoga- filosoferna vika ihop sig till vilka djupsinniga vantolkningar de vill. Men kommer de hit och börjar dra på ä:na i ”linjääääära” ska jag skicka ut dem i slyn med en handsåg. Efter tio säsonger med det uppdraget, får vi väl se hur linjära deras liv ter sig.

Fotnot: Stupa - en buddistisk kultbyggnad, vanligen på en omgärdad och rikt utsmyckad plats.

Dagens byggnad

Phra Pathommachedi Nakhon Pathom i centrala Thailand är med sina 127 meter världens högsta buddistiska stupa. I sin nuvarande form stod den klar 1870, varpå en närliggande by beordrades att bosätta sig vid dess fot. Den första skriftliga redo- görelsen för en stupa på denna plats är från år 675.

Dagens fakta

Buddha, Siddharta Gautama, sägs ha varit populär bland djur. Bland annat skänkte en givmild apa honom honung och en galen elefant lugnade sig så snart Buddha lyfte sin högra hand.

Följ ämnen i artikeln