Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Den här duellen gör inte EU-valet hetare

Två vita medelålders män som slåss om ett jobb som nästan ingen känner till.

Så vill EU piska upp ­intresset för valet till parlamentet om en månad.

Det kommer inte att ­lyckas.

Om exakt fyra veckor är det val till EU-parlamentet. Det är ett mycket viktigt val, för Sverige och för unionen.

Parlamentet är medbestämmande i nästan alla frågor som beslutas på EU-nivå. En framgångsrik ledamot har mer att säga till om än en svensk minister.

Men trots det har valdeltagandet ­varit dåligt. Förra gången röstade 43 procent av de röstberättigade i EU. Svenskarna var lite duktigare, 45,3 procent.

EU:s politiker tar sin uppgift på stort allvar och tycker att det är skräp att de inte lyckats få fler att inse hur viktigt det här valet är. Det är bra.

Mindre bra är den väg de valt. Den dras nämligen med den största av synder. Den är tråkig och möjligen också ­ointressant.

Efter den senaste ändringen av fördraget ska EU:s stats- och regeringschefer ta hänsyn till valresultatet när de föreslår vem som ska bli ordförande i EU-kommissionen, EU:s förslagställande organ. Det är i dag José Manuel ­Barroso, en vit medel­ålders man från Portugal.

Förslaget ska därefter godkännas, eller för­kastas, av parlamentet.

Fördragstexten har av EU:s vise män ­tolkats så att parlamentets parti­grupper före valet utser sin kandidat till posten. Fem av 13 grupper har gjort det.

Men i praktiken handlar det ­bara om EPP:s (där M och KD är med) Jean-Claude Juncker eller Socialdemokraternas Martin Schulz. Att en annan partigrupp blir störst är osannolikt.

För att öka intresset för valet arrangeras en rad ­dueller mellan de två, de sista av det europeiska tv-nätverket EBU den 15 och den 20 maj. Redan ­efter den första rapporterades att olikheterna mellan de två var mycket få.

Tacka för det. EU består av 28 ­länder med 507 miljoner invånare. De stimulerande olikheterna mellan länderna, och mellan dess invånare, avspeglas inte i EPP:s och S&D, som S-gruppen förkortas.

De har valt varsin vit medelålders man födda högst 15 mil ifrån varandra, den ene i Luxemburg, den andre i Tyskland. Luxemburgaren Juncker har ett imponerande cv. EU:s längst sittande premiärminister, finans­minister och ordförande i euro­gruppen.

Också tysken Schulz, från ­början bokhandlare, har gedigen ­erfarenhet. Ledamot av parlamentet sedan 1994, ordförande i S-gruppen i parlamentet och ­sedan 2012 parlamentets talman.

Men det hindrar ­tyvärr inte att det är en ynkedom att de ledande politikerna inte förmår hitta andra kandidater än samma sort som suttit där sedan EU:s begynnelse. Det är bottendåligt.

Och inte kommer det att öka valdeltagandet heller. Tro mig.

5 saker att hålla koll på i veckan

Trångt om saligheten i Rom

 Upp till fem miljoner ­personer väntas vara på plats då Johannes XXIII, påve från 1958 till och med 1963, och Johannes Paulus II, påve från 1978 till och med 2005, i dag helgonförklaras. Det har inte hänt tidigare att två ­påvar ­kanoniserats samtidigt. Klart många vill vara där.

Nu drar EU-valrörelsen igång

 Den 25 maj är det val till det superviktiga EU-parlamentet. Hittills har valfebern inte märkts men det kan börja hetta till på tisdag när SVT inleder utfrågningen av par­tiernas toppkandidater. Först ut är Vänsterpartiets doldis Malin Björk. Hon jobbar som politisk rådgivare i Bryssel.

Klart Carin ska till ­Malmö

 Den 1 maj valåret 2014 är ­viktigt för S. Partiledare ­Löfven talar traditionsenligt i Stockholm. Göteborg har vikts för LO:s Karl-Petter Thorwaldsson. Partisekreterare Carin Jämtin fick Malmö på sin lott. Visst hade man blivit förvånad om fördelningen sett annorlunda ut?

Räkna med bråk

 Det var oppositionens svar på regeringens vårbudget som ändrade opinionsläget före förra valet. De rödgröna förlorade trots långvarigt övertag. Senast på söndag har de presenterat mot­svarande ­dokument för det här valåret vilket manifesteras med en partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”. Det blir hett.

Oroa sig i förväg, är det bra?

 Studieförbundet SNS ­arrangerar redan i morgon, en månad före valet till EU-parlamentet, ett seminarium under rubriken ”Europa efter parlamentsvalet”. Kanske lite svårt att diskutera innan man vet hur det gick? Extremhögern, som Marine Le Pens Natio­nella front, är temat.

Följ ämnen i artikeln