Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Mellin: ’Märkligt att Säpo inte undersökt’

Rosenbad.

Det förvånande i historien är inte om någon försöker avlyssna regeringens telefoner.

Det märkliga är snarare att Säpo inte undersökt saken själv.

Utan tas på sängen av en tidningsredaktion.

Sent i fredags kväll lade den norska tidningen Aftenposten ut ett avslöjande på sin hemsida. I korthet gick det ut på tidningen upptäckt ett nät av falska basstationer i Oslos regerings- och riksdagskvarteren. Genom dem skulle man bland annat kunna avlyssna samtal och kolla mobilsurfning.

Säkerhetstjänsterna PST och NSM togs på sängen. Och inledde en undersökning av den illegala verksamheten. I Nato-länder får den här typen av utrustning inte säljas till privatpersoner.

Dagens Nyheter lät sig inspireras av den norske kollegan och har nu upptäckt konstigheter i kvarteren kring regeringskansliet. Under två dagar registrerades 42 misstänkta aktiviteter i mobilnätet.

Att någon försöker avlyssna statsråd och höga regeringstjänstemäns mobiltelefoner är kanske inte så förvånande. Spioneri är en verksamhet med lång historia.

Märkligt är däremot att Säkerhetspolisen, Säpo, också togs på sängen, precis som sina norska motsvarigheter. När Dagens Nyheter kontaktade Säpo i tisdags kallades de till möte samma eftermiddag.

Dagen därpå gick representanter för Post- och telestyrelsen, PTS, omkring och mätte i regeringskvarteren. Det är ännu oklart vad de kom fram till och vad de i så fall har rapporterat vidare till Säpo.

Säkerhetspolisen kunde ju, precis som Dagens Nyheter, knycka idén från den norska morgontidningen och själv ta initiativ till en kontroll. Det hade varit proaktivt. Nu reagerade myndigheten i stället på uppgifter utifrån.

Bättre än ingenting. Men ändå ett bevis för att idémötena på Säpo kanske inte håller den klass de borde.

Om regeringskansliet varit utsatt för avlyssning nu eller tidigare är oklart. Däremot har det hackats.

2005 utsattes regeringskansliets it-system för vad som betecknades som ett allvarligt och omfattande dataintrång. Med hjälp av så kallade trojaner kunde angriparna läsa allt i många datorer. Enligt källor till SVT:s Rapport spårades angriparna till Kina och allt talade för att de agerade för den kinesiska staten.

För två år sedan lamslogs hemsidan av en överbelastningsattack. En svensk grupp inom hackarkollektivet Anonymous, Cyberforce, tog på sig ansvaret och hävdade att attacken var en protest mot Actaavtalet. Det är ett avtal för bekämpning av förfalskade varumärken som Sverige kritiserat och som EU-parlamentet senare röstade ner.

Överbelastningsattacken var givetvis inte utslag av spioneri. Men det visar att även en så säkerhetsinriktad organisation som regeringskansliet har blottor.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, har tagit fast på att telefoner är lätt avlyssnade. Sedan många år tillbaka måste ledamöterna stänga av mobilen och stoppa in dem i blyfodral under sammanträdena.

Den som är utan bly men ändå inte vill bli avlyssnad får följa Säkerhetspolisens råd. I en kommentar till Dagens Nyheters avslöjande skriver de:

- Man kan dock minska riskerna och skydda sina viktigaste uppgifter, till exempel genom att se varje mobiltelefon som en potentiell personlig bugg. Och inte använda dem för att prata om känsliga eller hemliga uppgifter.

Så var det med den saken. Prata inte i mobilen om du har något känsligt att säga.

Följ ämnen i artikeln