Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

EU-valet är lika viktigt som valet till riksdagen

Den som tror att valet till EU-parlamentet handlar om att utse några högbetalda lallare som ska vinmingla i fem år har fullständigt fel.

EU-valet är minst lika viktigt som riksdagsvalet.

Det påverkar ditt liv.

Mer än mycket annat.

Om 14 dagar är det val i Sverige. Få är intresserade, fler känner sig oinformerade.

Det är synd. För valet till EU-­parlamentet är viktigt. Minst lika viktigt som valen i september till riksdag, landsting, regioner och kommunfullmäktige.

Det finns minst tre skäl att rösta i valet om två veckor. Och de viktigaste är följande.

1. EU-parlamentet påverkar din vardag.

Omkring 60 procent av all lagstiftning som klubbas i riksdagen har sitt ursprung i EU. En del beslut förutsätts vara rena blåkopior, man ska göra som EU har bestämt. Men i de flesta fall handlar det om att uppnå målet, men medlems­landet får själv välja metoderna.

Likadant ser det ut på kommun- och landstings­nivå. Mer än hälften av det som fullmäktige ska besluta om emanerar från EU.

2. Ditt parti och din kandidat gör skillnad

I EU-parlamentet finns i dag sju partigrupper där de åtta svenska partierna är medlemmar. Att inte tillhöra en grupp, vilket en del partier inte gör, ger sämre möjlighet till påverkan.

Sverigedemokraterna diskuterar just nu med andra högerpopulistiska partier om vilken grupp de ska tillhöra, och om det ens går att bilda en. För det krävs minst 25 ledamöter från åtminstone sju länder.

Den stora skillnaden jämfört med riksdagen är dock ledamöternas ställning. I riksdagen viner partipiskan. I EU-parlamentet, där svängrummet är betydligt större, kan en ledamot ha minst lika mycket att säga till om som en svensk minister.

Den som blir rapportör i en fråga som ska klubbas av parlamentet ska inte bara ena en majoritet i parlamentet bakom en ståndpunkt. Hon eller han deltar också i förhandlingarna med medlemsstaternas regeringar om det slutliga beslutet.

Tänk er. En svensk motspänstig minister i ett kollektiv av 28 medlemsregeringar. Mot en majoritet i parlamentet. Det är klart att ministern åker på stryk.

3. EU är fantastiskt

Mellan första och andra världskriget gick det 21 år. Krigen startade på den europeiska kontinenten. Även innan dess avlöste krigen mellan länder som nu tillhör EU varandra.

Men sedan embryot till EU, Kol- och stålunionen, bildades för 63 år sedan har inga länder som ingår i gemenskapen bekrigat varandra.

Bara det är ett skäl att rösta i EU-­valet. I den gemenskap som vi ingår i är krig i otänkbart. Hur bra känns inte det?

Det finns minst tre skäl att rösta i valet om två veckor

5 saker att hålla koll på i veckan

1. Rösta hela veckan

I dag är det två veckor kvar till valet till EU-parlamentet. EU-minister Birgitta Ohlsson har redan röstat, det kan du också göra. Förtidsröstningen inleddes redan i onsdags. Osäker? Aftonbladets Valkompassen guidar dig till både vilka partier och kandidater dina åsikter ligger närmast.

2. En till farbror

På torsdag möts huvudkandidaterna till ny ordförande i EU-kommissionen för den första av två debatter som tv-sänds över hela EU. De är EPP-gruppens kandidat Jean-Claude Juncker, 59, från Luxemburg och Socialdemokraternas dito Martin Schulz, 58, från Tyskland. Födda med 15 mils avstånd.

3. Folkomröstning om Jas

Nästa söndag folkom­röstar Schweiz igen. Nu handlar det om de planerade köpen av 22 Jas 39 Gripen för 23 miljarder kronor och svenska motköp för nästan lika mycket. Kritikerna tycker det är för dyrt men före­språkarna har en plan B. De sprider ut köpen under en längre tid.

4. Prinsessan Estelles debut

Estelle, som också är hertiginna av Östergötland, fick en sagostig vid den förnämliga fågelsjön Tåkern i doppresent av sitt landskap. På lördag, Norges nationaldag, inviger hon stigen tillsammans med mamma och pappa. Det är invignings­debut för den tvååriga prinsessan.

5. Räkna inte med bråk

Det ideella föreningen Mattecentrum gör allt vad den kan för att göra det viktiga läroämnet matematik roligt och populärt. Inför de nationella proven i matte ordnas fem konvent, varav två denna vecka, där nästan tvåtusen elever räknar i tre timmar och får mat och något att dricka. Bra jobbat!

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Följ ämnen i artikeln