Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kristersson har inte gett upp hoppet – men Åkesson säger nej

Regeringsförhandlingarna spräcker snart målsnöret

Kristersson träffar pressenKristersson träffar pressen

Moderatledaren Ulf Kristersson har inte gett upp hoppet om att samla Alliansen.

Men i så fall tänker Jimmie Åkesson skjuta den i sank.

Det vore ödets ironi.

Statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) träffade under torsdagen talmannen för den sista avrapporteringen. På måndag föreslår Andreas Norlén vem han tycker ska väljas till statsminister. Omröstningen äger rum på onsdag.

Ulf Kristersson, som hittills röstats ner en gång som statsminister, var optimistisk efter mötet med talmannen.

– Under helgerna har det pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. De har förts i god anda och varit konstruktiva, sade han efter mötet med talmannen.

Även om det inte är den mest troliga lösningen på regeringspusslet så kan man ännu inte helt utesluta att det blir en M-ledd regering med ytterligare ett, två eller tre borgerliga partier.

Den stora stötestenen är Centern och Liberalernas krav på att en sådan regering inte ska vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Uppgifter om att det diskuteras en speciell ”SD-klausul” i förhandlingarna med de borgerliga partierna ville Ulf Kristersson inte kommentera. Det är begripligt både av förhandlingstaktiska skäl men också på grund av verklighetens krav. Det är inte lätt att se hur en sådan klausul skulle utformas för att nå avsedd effekt.

Alliansen som politisk kraft upphörde efter valet. Det senaste gemensamma pressmeddelandet är daterat den 26 september, 17 dagar efter valet.

Sedan dess har Liberalerna och Centerns ledamöter i riksdagen röstat nej till Ulf Kristersson som statsminister. Samtidigt förklarade Ulf Kristersson sig beredd att bilda regering utan Liberalerna och Centern. I stället ville M kampera ihop med enbart Kristdemokraterna.

Men politik är det omöjligas konst så nu, när klockan slår fem i tolv, för regeringsbildningen, så kan man alltså inte utesluta någon form av alliansregering.

Den kommer i så fall att röstas ner av Sverigedemokraterna. I alla fall om man ska tro Jimmie Åkesson.

I början av veckan avslöjade Sveriges radio att allianspartierna förhandlar om ett dokument som ska se till att SD inte får något inflytande om de regerar tillsammans.

Åkesson gav snabbt svar på tal på sin Facebooksida:

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå”, skrev han.

Inställningen till Sverigedemokraterna har ridit Moderaterna som en mara sedan januari 2017 då dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra sade att de skulle börja samtala med SD i riksdagens utskott.

Hon sa också att hon ville att Alliansen skulle lägga fram ett gemensamt budgetförslag. Förhoppningen var att SD skulle rösta på det och därmed fälla S- och MP-regeringens budget.

Hur Ulf Kristersson än försäkrat att han inte tänker förhandla eller regera med SD har tvivlet funnits kvar om att Moderaterna i själva verket inte har något emot att Sverigedemokraterna får inflytande.

Men om Ulf Kristersson, mot alla odds, säger att han kan bilda en alliansregering kan det alltså sluta med ett ödets ironi. Nämligen att SD röstar ner den trots att de i höstas sade ja till en Kristerssonledd regering.

Det förefaller dock avlägset. Kraven från L och C om att Sverigedemokraterna ska berövas allt inflytande låter sig inte kombineras med Åkessons krav på motsatsen.

På onsdag vet vi. Förhoppningsvis

Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.