Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Moderaterna är vilse i pannkakan

Anders Borg

Vad är Moderaterna utan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg?

Svar: Vilse i pannkakan.

Fredrik Reinfeldt är ­Moderaternas hittills mest framgångsrika partiledare. Under hans elva år som partiledare har hans parti lett regeringen i åtta år och partiet gjort sitt bästa valresultat sedan Sverige blev en demokrati.

Anders Borg är den förste M-märkte finansministern sedan 1970-talet (då departementet var ­delat i två). Trots hårda besparingar i exempelvis sjukförsäkring och a-kassa blev han närmast folkkär med sin iver och uppenbara lycka över jobbet.
Nu går både Reinfeldt och Borg och lämnar ett stort vakuum efter sig i Moderaterna.

Men det är inte bara därför (M) är ett vilset parti. Under åren i regeringen har partiet ägnat sig åt att leda landet. Den nödvändiga förnyelsen av den egna politiken har satts på undantag - något som drabbar nära nog alla regeringspartier.

Frågan är alltså inte ­bara vilka som kommer att leda de nya Moderaterna i framtiden. En lika relevant fråga är vilken väg partiet går.

Moderaternas vägval bli avgörande för Alliansens framtid. Det mesta talar för att höstens budgetmotion blir den sista gemensamma på flera år. ­Alla borgerliga partier har behov av att slicka såren och finna vägen tillbaka till väljarna efter ett sammanlagt tapp på nära tio procentenheter.
För att Alliansen, som vi hittills känner den, ska återupplivas till valet 2018 krävs helhjärtad support från det utan konkurrens största partiet. Men vad vill den nya M-ledningen? Det har vi ingen aning om.

Med Fredrik Reinfeldt har Moderaternas politik vilat på två fundament. Ordning och reda i statsfinanserna och arbetslinjen. Utanförskapet ska bekämpas genom att fler jobbar och det ska löna sig betydligt bättre att arbeta än att göra någonting annat. Exempelvis vara sjuk.

Man kan hävda att det är självklarheter men det styrde Alliansen i stort som smått. I årets valmanifest lovades exempelvis nästan inget som kostade pengar. Inte ens ett nytt jobbskatteavdrag.

Kommer de ännu nyare Moderaterna vara lika surrade vid masten? Man vet inte.
Fredrik Reinfeldt har en personlig passion för öppenhet och lika behandling av människor. 1994 var han en av två M-ledamöter som gick emot partilinjen och röstade för lagen om registrerat partnerskap. Hans ambitioner att isolera Sverigedemokraterna från inflytande är väl kända.

Men det gav ingen framgång. I valet röstade åtta procent av dem som valde M 2010 på Sverigedemokraterna.

Kommer den nya M-ledningen att tycka det är värt det priset?

5 saker att hålla koll på i veckan

Debut i Luxemburg

Finansminister Magdalena Andersson (S).

I övermorgon debuterar Magdalena Andersson (S) i EU-sammanhang. Då träffas finansministrarna i Luxemburg (de gör det ibland) för sitt månatliga möte. Inte bara Andersson är en nykomling på mötet, även Belgien har fått ny regering sedan förra Ecofin (finansministerrådet.)

Supervaldag

I dag är det president- och parlamentsval i Bosnien-Hercegovina och Bolivia, medan Ungern har kommunalval. Den stora frågan där är hur det går för högerextrema Jobbik, som fick över 20 procent i parlamentsvalet i våras, och om nationalkonservativa Fidesz behåller sin starka ställning.

Ännu en EU-resa

Ylva Johansson.

Hösten har rivstartat i EU och på torsdag är det dags för nästa minister att åka till Luxemburg, där rådsmötena äger rum under oktober. Ylva Johansson (S) ska dryfta arbetsmarknadsfrågor med EU-kollegerna. Men Johansson har varit med förr, som skol- och biträdande socialminister.

Första grillningen

På torsdagar är det frågestund i riksdagen vilket betyder att ledamöterna har chansen att grilla ministrarna i aktuella frågor. Det brukar inte vara särskilt livliga tillställningar men första chansen för den nya riksdagen att ställa näsvisa frågor är den här veckan.

IS-offer begravs

James Foley.

Frilansjournalisten James Foley, som mördades av IS i augusti, begravs på fredag i Rochester, New Hampshire, USA. Hans hals skars av kallblodigt av en svartklädd maskerad man framför tv-kameran och bilderna spreds över världen. Mordet var ett svar på amerikanska flygattacker.

Följ ämnen i artikeln