Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Åkessons hot: Första nyvalet sedan 1958

Jimmie Åkesson hotar indirekt med nyval.

Men det är bara han som har intresse av att tvinga fram ett extraval redan nu.

En central fråga för den nya regeringen är att baxa förslaget till ny statsbudget genom riksdagen. Och där spelar Sverigedemokraterna en avgörande roll.

Efter sitt samtal med talmännen i dag meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att hans parti i första hand kommer att rösta på sitt eget budgetförslag.

Men eftersom det med all sannolikhet kommer att falla redan i första omröstningen har Sverigedemokraterna tre val. Antingen röstar de för den blivande regeringens förslag. Då vinner det och Stefan Löfven kan dra en djup suck av lättnad.

Eller också lägger de ner sina röster. Även i det fallet vinner regeringens förslag, förutsatt att Vänsterpartiet också står bakom budgeten. V bjöds i går in till budgetförhandlingar av Stefan Löfven och den blivande finansministern Magdalena Andersson. Vänsterpartiet kräver bland annat stopp för vinster i skattebetalda välfärdsföretag för att rösta för budgeten.

En tredje möjlighet är att Sverigedemokraterna röstar för Alliansens budget. Då vinner den och det blir akut regeringskris som med stor sannolikhet leder till nyval, eller extraval som det formellt heter. En regering som inte får igenom sin budget har inte riksdagens förtroende.

Hittills har Sverigedemokraterna röstat för sitt eget förslag i den första voteringen. Och sedan lagt ner sina röster. Men partiet kan, enligt Åkesson, alltså vara på väg att ändra sig.

– Vår utgångspunkt är att vi lägger ett eget budgetförslag. Sedan kan vi, när det sannolikt faller, ställas inför en situation där vi har två andra budgetförslag. Det är klart att vi då kan känna oss tvingade att välja det som är minst skadligt för Sverige i stället för att lägga ner rösterna, sade han efter överläggningarna med talmännen.

Han kallade resonemanget ”hypotetiskt”.

– Men inget som vi utesluter, lade han till.

Jimmie Åkesson hotar alltså indirekt med ett nyval. Han säger det inte rent ut, han säger att det är hypotetiskt men lägger i nästa andetag till att det inte är uteslutet.

Inget annat parti är i dag intresserat av att tvinga fram ett extraval. Moderaterna har inte ens en fungerande ledning längre eftersom ordföranden, Fredrik Reinfeldt, är på väg bort.

Valvinden blåste i motvind för nära nog alla partier. Fem partier tappade stöd, Vänstern ökade med mikroskopiska 0,1 och Socialdemokraterna med 0,4 och Sverigedemokraterna med 7,2 procentenheter enligt valnattsresultatet.

De förändringar som valet ger brukar hålla i sig ett par månader efter valdagen. Alltså är Sverigedemokraterna det enda parti som skulle vinna på ett extraval, alla andra är potentiella förlorare. Intresset är därmed minimalt för att kasta in Sverige i ett parlamentariskt kaos som sannolikt skulle bli värre än det pågående.

Trots halvhoten säger sig inte ens Åkesson vara intresserad av ett nyval vilket är något motsägelsefullt. Om SD röstar på Alliansens budgetförslag, vilket de alltså inte utesluter, blir extraval den naturliga konsekvensen.

–Jag tror inte att det är någon som vill det i det här läget, sade han.

Senast Sverige hade nyval, som det hette då, var 1958. Då gällde en annan regeringsform.

Följ ämnen i artikeln