Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tre skäl till varför valdeltagandet kommer att slå rekord

Väljarna brukar ägna EU-valet en gäspning.

Men mycket tyder på att val­deltagandet kommer att slå ­rekord i år.

Skälen är tre.

Valet till EU-parlamentet är alltid på en söndag och alltid under försommarens vackraste tid. Det kan vara en av förklaringarna till att intresset för det ofta är mycket lågt, så lågt att man kan ifråga­sätta den demokratiska legitimiteten.

Förra gången röstade 45,5 procent av väljarna och det var nytt svenskt rekord. Men nu tyder det mesta på att valdeltagandet blir ännu högre i valet på söndag.

Högre förtidsröstning. Över en halv miljon personer har redan förtidsröstat. Det är 99 000 personer fler än vid motsvarande tid före förra valet, en ökning med 19 procent.

Det kan bero på att mottagningarna för årets förtidsröstning placerats på ställen där mycket folk rör sig, som exempelvis bussterminalen Cityterminalen i Stockholm.

Men orsaken kan lika gärna vara att intresset, och medveten­heten om hur viktigt EU-valet är, har ökat.

Aftonbladets Valkompassen har hittills över en miljon besök.Det är fler än vi hade räknat med.

På Valkompassen kan man fylla i sina egna åsikter och får då veta vilka partier och kandidater man ligger närmast. Man kan också läsa kandidaternas presentationer av sig själva.

Det är supervalår och partiledningarna vill inte framstå som förlorare i det första av årets val.

Det gäller inte bara Moderaterna och Socialdemokraterna som vanligen gör betydligt sämre ifrån sig i EU-valet än i riksdags­valet. Det gäller framför allt de partier som kan förlora sitt enda mandat i parlamentet, Kristdemokraterna och Centern.

Risken att en eventuell förlust dämpar kämpaglädjen i nästa valomgång, den till riksdag, kommuner, landsting och ­regioner är överhängande.

Därför storsatsar partitopparna de sista dagarna före valet på söndag. Plötsligt är det inte längre toppkandidaterna i EU-valet som står i fokus utan partiledarna.

Annie Lööf (C) är ute varje dag. Stefan Löfven (S) betar i rask takt av Mellansverige, Skåne, Västsverige och Stockholm. Moderaterna kastar in sitt tyngsta artilleri - Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt - främst i Stockholm där Borg och Reinfeldt bland annat ska knacka dörr.

Tre skäl som alla talar för att valdeltagandet kommer att bli högre på söndag än det var i förra valet 2009. Det är i så fall glädjande, mycket glädjande till och med. EU-parlamentet har sedan förra valet fått mycket mer att säga till om.

Nästan all lagstiftning som EU beslutar om kräver enighet mellan EU-parlamentet och ministerrådet, där representanter för medlems­ländernas regeringar sitter. Säger EU-parlamentet nej hamnar lagförslaget i papperskorgen.

De lagar som klubbas i EU hamnar så småningom på riksdagens bord. Omkring 60 procent av lagstiftning som ledamöterna tar ställning till har sitt ursprung i EU.

Söndagens val är alltså väldigt viktigt. Det är roligt att fler tycks vilja vara med.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Följ ämnen i artikeln