Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Att bli dubbelt så stora skulle vilket parti som helst räkna som en storseger

Den sverigedemokrat som fixade flest budröster i kyrkovalet vinner en middag med Jimmie Åkesson.

SD:s eget nobelpris visar hur viktigt partiet anser att kyrkovalet, där de ser ut att fördubblas, är.

Kyrkovalet är en angelägenhet för Svenska kyrkans medlemmar. 5,5 miljoner människor är röstberättigade och nära 13 procent tog chansen att rösta i detta, i normala fall, ganska ointressanta val.

Men i år markerar kyrkovalet starten på supervalåret med val till riksdag, kommun, landsting, regioner och EU-parlamentet. Alltså är intresset, från andra än de andligt intresserade, större än vanligt.

Sverigedemokraterna satsar ofta stort på kyrkovalet. Möjligen för att de vet att det är lättare att nå framgång i val med få deltagare. Möjligen också för att de tror att kristna delar deras ultrakonservativa värderingar.

Men i år har satsningen nästan spräckt livstycket.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har med ett förinspelat meddelande ringt upp över 10 000 personer och uppmanat dem att gå och rösta. Han har också bett anhängarna att ta med sig vänner till vallokalen.

Med en tävling försöker partiet också ragga röster från människor som inte själva kan gå och rösta. Den sverigedemokrat som med bilder kan bevisa att han, eller hon, fixat flest budröster vinner en middag med Jimmie Åkesson. Det kan bara kallas SD:s eget nobelpris.

Ansträngningarna ser ut att ha gett resultat. Enligt det preliminära resultatet har stödet för Sverige- demokraterna mer än fördubblats sedan 2009. Mandaten ser ut att öka från sju till 15. Det definitiva resultatet är klart i oktober.

Är det ett bra valresultat? Självklart. Att bli dubbelt så stora skulle vilket parti som helst räkna som en storseger.

Att Jimmie Åkesson själv hade hoppats på mer framgår av ett tweet i går kväll. ”Fördubblats”, konstaterar han, men skriver samtidigt ”det kan vi leva med”.

Förklaringen till framgången är sannolikt två. För det första har SD kommit in i riksdagen sedan förra kyrkovalet och därefter har stödet ökat enligt opinionsmätningarna. I Afton- bladet/United Minds i dag når partiet en ny rekordnivå. Det speglar givetvis av sig, även i ett så perifert val som kyrkovalet.

För det andra har de andra partierna som ställer upp i kyrkovalet bildat en gemensam front mot SD. Det har triggat SD-sympatisörerna att visa ”etablissemanget” vilken styrka främlingsfientligheten har.

Att ett antal tidningar, helt riktigt, vägrat publicera Sverigedemokraternas valannonser har troligen förstärkt den viljan. Bland annat ville partiet att tidningar skulle publicera följande galna budskap, ”kyrkoskatten går till reklam för ökad invandring och anställning av imamer”. När såg du ett sånt reklam- budskap?

Kyrkovalet är speciellt. Man kan inte dra slutsatser om utgången i de vanliga valen i juni och september nästa år.

Men det är ändå värt att notera att samtliga regeringspartier backar i kyrkovalet. Medan partierna på andra sidan blockgränsen ökar.

Vänstern i Svenska kyrkan ser preliminärt, ut att fördubblas från tre till sex mandat.

Något för Alliansens valstrateger att tänka på. Ganska ordentligt, faktiskt.

Följ ämnen i artikeln