Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Det var en slump att Bernadotte blev kung

Artikelserie om släkten Bernadottde med start idag: Karl XIV Johan

Klicka på bilden för större version.

Nästa år blir det mer kunglig pompa och ståt i Sverige än på många år.

I juni firas kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop.

I augusti 2010 är det exakt 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare.

I oktober anlände han till Sverige, adopterades av Karl XIII och antog det svenska namnet Karl Johan. Kung blev han 1818. Sedan dess har familjen Bernadotte suttit på Sveriges tron. Ingen annan av våra nio dynastier har regerat lika länge. Karl XV Johan är farfars farfars farfars far till Victoria.

Historien om hur den franske marskalken med mycket enkel borgerlig bakgrund slutade sina dagar som kung av Sverige med Norge är märklig, men ett resultat av sin tids häftiga historiska kastvindar. Året innan tronföljarvalet hade Sverige förlorat Finland, en fjärdedel av landets yta försvann och en tredjedel av landets befolkning blev ryska medborgare. Naturligtvis ville många ha tillbaka Finland och det bästa sättet trodde man var att vi lierade oss så nära som möjligt med världens då mäktigaste man, Napoleon.

Att det just blev Napoleons marskalk Bernadotte som blev vald, var däremot en slump. Det fanns andra tänkbara kandidater. En av dem var marskalken med irländsk bakgrund Macdonald Då hade vi fått en dynasti Macdonald i Sverige.

Bernadotte visade sig vara den ende generalen som var tillgänglig i Paris och som var villig att byta religion och bli kung i ett så avlägset, fattigt och krigsskadat land som Sverige. I själva verket var Bernadotte mer än villig att ge sig iväg, för hans relationer till Napoleon var på fryspunkten då erbjudandet kom från Sverige. Bernadotte såg det som en möjlighet att komma bort från Frankrike för att, då stunden var inne, återvända och efterträda Napoleon.

Vem var då mannen som riksdagen i Örebro valde i augusti 1810?

Han var redan fyrtiosju år, med en lång och imponerande karriär bakom sig. Han hade enkel, icke-adlig bakgrund. Hans far var sakförare i rätten, hans mor kunde knappast läsa och skriva. Hans farfar var skräddare och farfars far vävar. Familjen bodde i Pau, vid foten av Pyrenéerna. Hans modersmål var inte franska, utan béarnesiska, ett språk besläktat med katalanskan som talas i Barcelona. Han lärde sig franska i skolan och talade det hela, livet med stark brytning.

Eftersom hans far, äldre bror och farbror alla arbetade som sakförare och jurister utgick familjen ifrån att även Jean skulle bli jurist. Vid femton års ålder sattes han som praktikant i ett advokatkontor. Han avskydde detta arbete. Då fadern avled två år senare och familjen fick svåra ekonomiska problem tog Jean värvning i kungens armé. Han fick börja längst nere.

Det gick långsamt att stiga i graderna eftersom icke adliga ynglingar inte kunde bli officerare. Den franska revolutionen vräkte undan alla adelsprivilegier. Revolutionen blev Bernadottes lycka. I februari 1793 var han kapten, i oktober samma år divisionsgeneral. Han blev alltid befordrad för sina bragder på slagfältet. Under flera år var han en av Frankrikes mest inflytelserika generaler, en av dem som påverkade historiens gång. Han fick många höga poster. Han var ambassadör i Wien. Krigsminister. Guvernör över stora delar av Tyskland. Han fick ett eget litet furstendöme, Ponte Corvo, mellan Rom och Italien. Han blev mycket förmögen.

Hans relation till Napoleon var komplicerad. De var konkurrenter och rivaler och då Bernadotte gifte sig med Désirée Clary blev relationen ännu mer komplicerad för Désirée hade varit Napoleons fästmö och hennes syster var gift med Napoleons storebror. Systrarna umgicks mycket nära. Detta gjorde att Bernadotte knöts nära klanen Bonaparte, fast han periodvis konspirerade emot Napoleon. Kejsaren förklarade då han satt fånge på Sankta Helena att han många gånger hade velat avrätta Bernadotte för hans opposition, men han kunde inte för Désirées skull.

I oktober 1810 kom Bernadotte till Stockholm. Eftersom kungen, Karl XIII, var senil i förtid övertog Karl Johan regerandet.

Hur blev det med Finland? Bernadotte hade inga sentimentala band till Sveriges historia. Han menade att Danmark var det ständiga hotet mot Sverige. Danmark med Norge slingrade sig nästan runt Sverige. Sedan medeltiden hade vi haft över 50 krig med Danmark. Bernadotte slöt fred med Ryssland och erövrade i stället Norge från Danmark och bilade den svensk-norska unionen 1814. Sedan dess har Sverige inte varit i krig.

Då Karl XIII avled 1818 kröntes Karl XIV Johan till kung över Sverige och Norge. Karl Johan, som upplevt krig på nära håll, ville stärka det svenska försvaret och som ett led i det nya försvaret och den nya ekonomin byggdes bland annat Göta kanal. Karl Johan hade också sett farorna med revolutioner, så han stod hårt emot de liberala vindar som började blåsa under 1830-talet.

Han, som från början varit mycket populär, kritiserades häftig i pressen, i synnerhet av det liberala Aftonbladet, som bestraffades med indragning, varpå tidningen genast utkom med en ny ansvarig utgivare och med något ändrat namn ”det andra Aftonbladet”.

Mer kritik mot kungen. Tidningen drogs in. Nytt namn igen ända fram till ” det tjugotredje Aftonbladet”. Mot slutet av Karl Johans regeringstid avtog kritiken och då han avled 1844 vid åttioetts års ålder var han återigen populär och allmänt hyllad. Han var nöjd med sitt livsverk. Hans son Oscar hade fyra söner och en dotter. Tronföljden var tryggad. Av alla de dynastier som sattes på Europas troner under Napoleoneran är det bara familjen Bernadotte som sitter kvar.

”Det ska bli kul att berätta deras historia”

200 år på den svenska tronen. I med och motgång.

I tretton artiklar i Aftonbladet berättar Herman Lindqvist historien om Europas äldsta kungafamilj – Bernadotte.

Victoria – unik kronprinsessa.

Historikern avslöjar bland annat vad som gör den nuvarande kronprinsessan Victoria unik. Till exempel föddes hon på ett sjukhus, något inget annat svenskt kungabarn gjort tidigare.

– Det var drottning Silvias första barn, hon var över 30 så hon var nervös. Madeleine och Carl Philip föddes däremot på Drottningholm, säger Herman Lindqvist.

Färgstarka gestalter

Varannan söndag, fram till Victorias bröllop den 19 juni nästa år, skildrar han släkten Bernadottes mest färgstarka gestalter i Aftonbladet. Från Napoleontidens Jean Baptiste Bernadotte till dagens kungafamilj.

– Det ska bli jättekul att få berätta deras historia. Det blir en blandning av roliga händelser, katastrofer, glädjeämnen och sorg.

Ätten Bernadotte är det äldsta kungahuset i Europa. Alla andra dynastier har gift in sig i andra familjer eller bytt släktgren.

”Ropades republik”

Hur kommer det sig att just Bernadotte har suttit kvar vid tronen så länge?

– Det är en kombination av tur och skicklighet, säger Herman Lindqvist.

– I samband med revolten i Paris 1848 var det stora demonstrationer. Då ropade man republik i Gamla stan. Det blev skottlossning och dödsfall. Allt som har hänt i Europa har haft återverkningar i Sverige.

Enligt Lindqvist finns det väldigt mycket att berätta om kungafamiljen. Och det är inte bara kungarna som får plats i texterna.

– Désirée, stammodern, måste till exempel få en egen artikel. Sedan kommer jag också att presentera Folke Bernadotte som blev mördad i Jerusalem på FN-uppdrag.

Följ ämnen i artikeln