Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

S fortsätter flirten med medelklassen

Socialdemokraterna flirtar med medelklassen.

Ingen fastighetsskatt, ingen förmögenhetsskatt, ett femte jobbskatteavdrag. Och så rut­avdrag förstås.

Lena Mellin

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson presenterade i går sitt partis alternativ till regeringens förslag till statsbudget för nästa år.

Det är en flirt med medelklassen.

Socialdemokraterna har inga planer på att återinföra förmögenhetsskatten om de vinner valet. Villaägarna i storstäderna med nedamorterade lån har ingen lust att betala den.

Detsamma gäller fastighetsskatten. Inte heller den ska återupplivas och det kan man förstå. Enligt S egen valanalys var en av de viktigaste orsakerna till att de förlorade valet 2006 att storstadsväljarna svek på grund av fastighetsskatten som alliansen lovade att avskaffa i sin dåvarande form.

Ingen som inte tjänar minst 60 000 kronor ska få höjd inkomstskatt.

Pensionärer ska få sänkt skatt, dubbelt så stor sänkning som regeringen föreslagit. Det blir 150 kronor mer i månaden för en garantipensionär.

Femte jobbskatteavdraget vill partiet absolut inte se ­genomfört. Men om det ändå förverkligas vid nyår, vilket det med stor sannolikhet gör, kommer en regering där Socialdemokraterna ingår ändå inte avskaffa det.

Rutavdraget behålls men krymper. Man ska bara få köpa tjänster för upp till 50 000 kronor, i dag är summan 100 000 kronor. Och så avskaffas läx-rut, avdrag för hjälp med läxläsning i hemmet.

Rotavdraget blir däremot kvar på samma nivå som nu, 100 000 kronor. Det är ”en väl­etablerad skattereduktion” ­skriver Socialdemokraterna i motionen.

Så kan man givetvis uttrycka sig. Det infördes 1993 av den ­dåvarande borgerliga regeringen och blev kvar till 1999, alltså ­under fem år med en S-regering. Det återinfördes 2004, avskaffades på nytt 2005 och återupp­livades i december 2007, fem månader efter rutavdraget ­infördes.

Rutavdraget har alltså funnits i drygt sex år. Rotavdraget i 12,5 år. Det är skillnaden mellan väletablerat och inte så väletablerat.

Man kan också säga att Socialdemokraterna vill ha dubbelt så stora subventioner av i huvudsak manligt utförda arbetsuppgifter som dem som till största del utförs av kvinnor. Så skulle exempelvis jag uttrycka mig.

Socialdemokraternas alternativ innehåller utgifter för 32 miljarder mer än regeringens budgetförslag. Tolv av dem kommer från femte jobbskatteavdraget som Socialdemo­kraterna inte vill genomföra men inte heller vill avskaffa.

Satsningar för tolv miljarder måste alltså prutas bort från S budgetalternativ om de skulle vinna valet nästa höst.

Är det mindre skolklasser som får stryka på foten? Eller slopandet av den andra sjuklöneveckan? Man vet inte. ­Inte än i alla fall.

Följ ämnen i artikeln