Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Jimmie Åkesson vet inte vad förtryck är

Det hände något oväntat under riksdagens partiledardebatt i dag.

Plötsligt pratade flera stycken om de viktiga frågorna.

Om varför EU finns.

Och borde fortsätta finnas.

Socialdemokraternas Mikael Damberg, som förde sitt partis talan eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, var först.

Han pratade om sin mamma Riita-Liisa som kom till Sverige som krigsbarn sex år gammal. Hennes pappa hade dött vid fronten, mamma tog det säkra före det säkra och skickade iväg dottern till ett land som inte var indraget i kriget.

EU grundades för att sätta stopp för fler krig i Europa. Två förödande världskrig hade startat på vår kontinent och EU:s grundare bestämde sig för att det aldrig skulle få hända igen.

Unionens första byggsten var Kol- och stålunionen. Den skulle kontrollera kol- och stålindustrin i framför allt Frankrike och Tyskland för att undvika nya krig. Kol och stål basen för krigsindustrin.
FP-ledaren Jan Björklund var tvåa. Han poängterade att i EU ingår några av världens mest stabila demokratier. Det är dessutom världens största ekonomi, större än både USA och Kina.

Han kallade unionen för världens mest drivande klimataktör och även om många ifrågasätter EU:s ärliga vilja på den punkten så måste man ge honom rätt. Alla andra är ännu sämre.

Björklund utnämnde också EU för världens mest lyckade fredsprojekt. Även på den punkten måste man ge honom rätt.

Krig på vår kontinent upphörde inte med EU:s bildande. Det behöver man bara gå några månader tillbaka i tiden för att påminnas om.

Då stövlade rysk militär (utan nationalitetsbeteckningar) in i Ukraina och lade beslag på Krimhalvön. På 1990-talet flydde hundratusentals människor de blodiga krigen i det sönderfallande Jugoslavien.
Men däremot har inga EU-länder förklarat varandra krig. I snart sjuttio år har Tyskland och Frankrike inte bara hållit sams. De har under långa tider varit den axel som övriga EU har roterat omkring.

Annie Lööf var trea på bollen. Hon slog fast att Europa är demokratins vagga. Men också att tre totalitära ideologier fötts på vår kontinent; kommunismen, fascismen och nazismen.

Framför allt de senare firade triumfer i kölvattnet av 1930-talets djupa ekonomiska kris, den som föddes med kraschen på Wall Street 1929. När arbetslösheten bredde ut sig som en skogsbrand växte grogrunden för de enkla budskapet - det är deras fel, inte vårt.

Liknande tendenser kan man se i dag. Efter den för stora delar av Europa förödande finanskrisen som också föddes på Manhattan i New York. Den utlösande faktorn blev Lehman brothers konkurs 2008.
Men än har ingen ny Hitler, Mussolini eller Franco kommit till makten i något av EU:s medlemsländer. Främlingsfientliga, högerextrema partier har visserligen fått ökat stöd i en del val. Men regeringsmakten har de inte kommit i närheten av.

Vad är förklaringen? Att EU-samarbetet är en del av den tror jag att man kan utgå från. Regeringarna samarbetar, inte motarbetar, varandra numera.

Det var för de här grundläggande frågorna som EU grundades. Och även om det låter högtravande så måste vi då och då påminna oss om det och därför var det bra att flera partiledare tog upp det i sin enda debatt inför EU-valet.

Det är nämligen fortfarande är viktigt. Fred och frihet har aldrig skött sig självt.

Till sist ett par ord om Jimmie Åkesson (SD). Han kallade EU för ”monsterstaten” vilket är direkt fel, EU är ingen stat.

Han påstod också att EU utövar förtryck. Alltså vet han inte heller var förtryck är. EU är ett frivilligt samarbete och har aldrig varit något annat.

Följ ämnen i artikeln