Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vi måste stå upp mot ja-sägarnas diktatur

Man träffar på dem ibland, livets ja-­sägare. De är sinnliga, nyfikna och positiva. De tar sig för ­saker, kastar sig in i renoveringsprojekt och världsomseglingar, nya arbeten och föreningsstyrelser, kärleks­affärer och barnalstrande. De välkomnar det nya och omfamnar det gamla. Varje prövning är en ”utmaning” och allt är intressant, det gäller bara att svara rätt när frågan kommer.

Det rätta svaret är förstås alltid ”ja”. Ja till det oväntade. Ja till det överraskande. Ja till Saab. Ja till livet.

Tänk vad mycket de går miste om.

Så här har början av min höst varit: Den vanliga strömmen av frågor, erbjudanden och önskemål har plingat till i inkorgen och smart-telefonen. Skulle jag kunna komma hit och göra ditt, dit och säga datt, mitt-emellan och skriva dutt? En vanlig förhöst skulle väl ­svaren mestadels ha varit ja, jo och japp, eller åtminstone nja. Man är trots allt en ­enkel egenföretagare, sin egen grottekvarn, och på något sätt ska blodpuddingen betalas.

Men av olika skäl är just den här hösten full av ­hinder och svepskäl. Och till min egen förvåning har jag hört mig själv säga ”nej”. Om och om igen.

Nähä, nää, näpp.

Ni anar inte vilket lyft det är för humöret. Jag kommer på mig själv med att gotta mig åt allt jag inte gör just nu. Jag kan till och med bryta ned det som jag inte gör i timmar och minuter och tänka på vad jag exakt skulle ha tvingats göra, just i denna stund, om jag inte hade haft sinnesnärvaron att säga nej.

Jag har sällan känt mig så välsignad. Det är på gränsen till en erotisk njutning, fast mindre klibbig.

Det är först nu som jag förstår vilken fantastisk värld livets nejsägare lever i. Det är så mycket de slipper läsa, så mycket de slipper se och höra, så många de slipper träffa. Och tänk hur fantastisk världen vore om vi hade fler nejsägare på strategiska platser: Nej till ännu en ­säsong av ”Fångarna på ­fortet”, nej till dunkla låg­energilampor, nej till Maria Montazami och nej till miljarder för att rädda euron.

Vi lever i ja-sägarnas ­diktatur, de har tutat i oss att det både är roligare och ­modigare att alltid svara ja. Kanske tror de på det själva. Men sanningen är den rakt motsatta och vill du förändra ditt liv till det bättre är det hur enkelt som helst.

Öva framför spegeln: ”Nej”, ”Nä”, ”Nix”, ”Njet”.

Följ ämnen i artikeln