Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Helt rätt av Löfven att prata om sin bakgrund

Om Stefan Löfven varit amerikan hade han redan gjort en 30-minutersfilm om sitt liv.

Från fosterbarn till statsministerkandidat.

På söndagen utnyttjade han för första gången framgångssagan i ett tal. Helt rätt.

Idag, söndag, är det 35 dagar kvar till valet och för tredje året i rad höll S-ledaren Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm, klassisk mark för dueller på 1950-talet mellan dåtidens storheter, statsminister Tage Erlander (S) och oppositionsledaren Bertil Ohlin (FP).

Socialdemokraternas mål är att samla 35 procent av väljarna den 14 september. Enligt Aftonbladet/United Minds och Sifo är det en bra bit kvar, i båda mätningarna ligger S strax under 30 procent. I Novus är stödet högre, knappt 34 procent.

Men stödet för Socialdemokraterna brukar minska under valrörelserna. Utan att tumma på sanningen kan man alltså påstå att Socialdemokraterna inleder valspurten i motvind. Trots det rödgröna övertaget i opinionen.

”Inte glömt var jag kommer ifrån”

Stefan Löfven gör mycket som är rätt. Men också en del som inte är lika bra.

 Rätt: Fosterhemspojken. I sitt tal i Almedalen i somras gläntade Löfven på ridån till tiden som svetsare på Hägglunds. Hur man tillsammans på företaget kämpade för att RC-loken skulle bli de bästa i världen.

I sommartalet gick han ett steg längre och anspelade på sin barndom. Mamman som var tvungen att lämna bort sin son till en fosterfamilj i Sollefteå där han växte upp och så småningom blev den han nu är, partiordförande (S) och statsministerkandidat.

– Tro inte att jag glömt vad jag kommer ifrån. Tro inte att jag tvekar en sekund på att jag har andra människors solidaritet att tacka för mitt liv och mina möjligheter.

Som sagt, hade han varit presidentkandidat i USA hade det redan gjorts tårdrypande pr-filmer om vägen från fosterhemmet till riksdagsrummet. Men även i Sverige är det en berättelse som går hem.

Glimrande!

 Rätt: Körkortet. Man kan tycka att det är perifert. Men kan tycka att det inte förändrar världen. Men det är konkret och det berör många.

I dag tar bara drygt 60 procent av alla unga körkort. För trettio år sedan var det 75 procent. Det är lättare att få jobb om man kan köra bil.

Alltså vill Socialdemokraterna att man från 2018 ska kunna söka studielån från CSN för att ta körkort. Förutsättningen är att man tagit gymnasieexamen. Morot och piska i ett och samma förslag, glimrande!

 Rätt: Antiegoismen. Löfven fogade samman berättelsen om sin bakgrund med en vision för samhället. Efter en tid som många uppfattat som egotrippad, vinststyrd och osolidarisk finns ett sug efter nygammal sammanhållning.

Löfven uttryckte det på flera olika sätt i talet men bland annat så här:

– Vi känner att vi under vår tid på jorden vill skapa något meningsfullt tillsammans med andra.

Löfven inget undantag

 Fel: Skatteklankandet. Löfven anklagar gång på gång regeringen för att sänka skatten i stället för att satsa på nyttigheter.

Det får han givetvis göra men det bullrar aningen tomt. S kommer inte att riva upp omkring 90 procent av skattesänkningarna och föreslår dessutom minst en ny, ytterligare sänkt skatt för pensionärerna.

 Fel: Friseringarna. Alla politiker beskriver sina motståndares förslag illvilligt. Löfven är inget undantag. I talet sade han ”Vi får en allt äldre befolkning. Regeringen säger: Då måste vi privatisera!”

Såvitt bekant har regeringen inte sagt någonting som liknar det. Däremot gillar de av andra skäl valfrihet i äldreomsorgen.

Löfven hävdade också att Jan Björklund (FP) alltid hävdar att skolan är på rätt väg. Det har jag aldrig hört honom säga. Han säger att grunden är lagd för förändring, mycket återstår och det kommer att ta tid.

 Fel: Retoriken. Är det någon som vet vad Alliansen vill göra under nästa mandatperiod, frågade S-ledaren retoriskt under talet och svarade sedan själv nej på frågan.

Nej, de har inte presenterat sitt valmanifest ännu. Därför vet man inte. Men det berättade Löfven såklart inte.

Följ ämnen i artikeln