Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nu kan vi få veta hur en Breivik blir till

GÅR IGENOM ALLA MORD Under veckan går rätten igenom var och hur samtliga ungdomar på Utøya sköts ihjäl. Till sin hjälp använde rätten en docka för att illustrera Breiviks dåd för åskådarna.Foto

Rättsläkaren beskriver skottskadorna på ytterligare en grupp mördade ungdomar och jag tittar på Anders Behring Breivik och undrar vilka internationella återverkningar hans dåd kommer att få.

Det enda norska ord jag kommer på som har internationell status är: Quisling. Mannen som styrde Norge åt tyskarna fick redan innan andra världskriget var över se sitt efternamn bli synonymt med landsförrädare.

Kanske kommer Norge efter rättegången mot mördaren på Utøya att bidra med ytterligare ett ord: Breivik. Hans typ har vi sett förut, liksom världen hade sett förrädare före Quisling. Men Breivik blir genom sitt ­manifest på nätet, sina barnsliga uniformer och omständigheterna i Oslo tingsrätt en ­särdeles tydlig karaktär.

Det var breivikare som flög in i World Trade Center i New York, det var en Breivik som mördade gäster på Taj Mahal Hotel i Bombay 2008, det var en Breivik som bombade ­festande turister på Bali, det var breivikare som sprängde en bomb utanför Harrods i London 1983 ...

Vi har sett dem många gånger. De kan ha vilken nationalitet som helst men de säger sig alltid kämpa för Nationen och ett högre ideal. Nationen kan vara i öster eller väster, syd eller norr, det kan vara en provins som borde vara sömnig och bortglömd, det kan vara en stormakt.

Gemensamt för breivikarna är att de tar sig rätten att offra oskyldiga liv för ett högre mål. Nationen kommer att tacka dem, så småningom, när Nationen också förstår att offren är nödvändiga.

Vissa saker är uppen­bara med ­brei­vikarna. De är ­komplexfyllda, frustrerade unga män utan kvinnor. De har ­förläst sig på ­Bibeln, Koranen eller någon ideologisk skrift. De ­inbillar sig att ­undergången är nära. De ser konspirationer. Bara ett våldsamt slag kan få fienden ur ­balans och mobilisera folket till den renande striden. World Trade Center. Utøya.

Ofta har mördaren dött, försvunnit i en diktaturs fängelsehåla eller torterats sönder och samman.

Så vi har undrat hur de fungerar!

Nu har vi en unik möjlighet att förstå hur en Breivik blir till. Nu kan vi få svar, så långt svar kan ges. Tingsrätten i Oslo vänder och vrider på varje omständighet, allt ska ­utredas i en öppen rättegång.

Och norskan ger oss kanske ett nytt begrepp. I så fall kommer detta vänliga, fridfulla land att ha skänkt världen två ord som är synonyma med fanatism, förräderi och mord.

Rättegången mot Anders Behring Breivik

Under tisdagen gick polis och rättsläkare igenom två offer som dödades i Utøyas cafébyggnad och ytterligare tio offer som alla dödades på Kärleksstigen.

Samtliga ungdomar utom en hade dödats med minst två skott, vissa ­hade skjutits med upp till sex skott.

På onsdagen fortsätter polis och rättsläkare att gå igenom de döda ungdomarna på Utøya.

Ytterligare tolv offer kommer att presenteras. Utöver fakta om hur de dog kommer familjernas målsägarbiträden även att läsa upp ett brev från varje ­familj och visa en bild på varje offer.

Följ ämnen i artikeln