Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Dådet sätter fingret på vad som står på spel

Dagen före parlamentsvalet skjuts tre människor till döds vid det judiska muséet i EU:s hjärta, Bryssel.

Dådet betraktas som antisemitiskt.

Det sätter fingret på vad som står på spel i valet idag.

I dag går 380 miljoner väljare i 28 länder till val och utser det nya EU-parlament som sitter till 2019.

Det är inte riktigt sant för sju länder har redan valt. Men hur de röstade får vi veta när den sista vallokalen stängt klockan 23.

EU-lagarna måste införas

Mycket står på spel i dag. Inte bara politisk prestige och åtråvärda parlamentsplatser. Utan också viktiga sakpolitiska frågor - och värderingar.

Parlamentet har lika mycket att säga till om som medlemsländernas regeringar om vanlig EU-lagstiftning. EU-lagarna måste införas i den svenska lagstiftningen.

Påverkar din vardag

Alltså är det inte bara viktigt för Sverige vilka tjugo personer vi skickar till parlamentet. Än viktigare är hela parlamentets sammansättning. Det påverkar din och min vardag - och vårt samhällsklimat.

Öppenhet och tolerans. På ett torgmöte i går, ett par timmar före det blodiga dådet i Bryssel, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att EU står inför ett vägskäl. Och så dramatiskt kan det mycket väl vara.

EU bygger på samarbete och ömsesidig respekt. Men nu växer stödet för partier i rader av länder som står för precis motsatsen. Partier vars företrädare inte respekterar människor som är annorlunda än de själva.

Som vill att vi ska stå still i utvecklingen, eller ännu hellre vandra bakåt. Återinföra tullar som avskaffades för länge sedan och bygga murar kring nationalstaten.

Det är rädda människor som beter sig så. Och rädsla förlamar.

Inte friktionsfritt

Jobben. Alla partier vill att jobben ska bli fler men hur det ska gå till är de inte ense om.

EU:s inre marknad fungerar fortfarande inte friktionsfritt. Många handelshinder, särskilt på tjänsteområdet, kvartstår. Det har visserligen inte EU-parlamentet med att göra i ett första skede men det kan ju uppmana kommissionen att rappa på.

Förhandlingar pågår med USA om ett frihandelsavtal. Exempelvis Vänsterpartiet har starka invändningar mot det, eftersom det eventuellt kan innehålla en rätt för företag att stämma stater som fattar beslut som minskar deras vinster.

Moderaterna och Socialdemokraterna anser däremot att det är bra eftersom ökad handel ger jobb. Beräkningar tyder på att Sveriges BNP skulle öka med 0,2 procent av avtalet.

Socialdemokraterna vill att medlemsländerna ska anta ett bindande Socialt protokoll med regler för arbetsmarknaden. Moderaterna är emot eftersom de anser att då kommer frågor som rör svensk arbetsmarknad avgöras av EU:s domstol.

Det är några av de jobbfrågor som parlamentet kan få ta ställning till under de närmaste åren.

Ett misslyckande

Klimatet. Nästa år görs ett nytt försök att komma överens om ett globalt klimatavtal. Det förra, i Köpenhamn 2009, blev som bekant ett misslyckande.

EU vill vara ledande på klimatområdet och i januari föreslog EU-kommissionen att medlemsländerna gemensamt ska sänka utsläppen av koldioxid med 40 procent till 2030 jämfört med 1990.

Parlamentet tyckte att ambitionen var för klen. Det vill komplettera med ett mål om andel förnyelsebar el samma år och hur mycket effektivare utnyttjandet av elen ska bli. M och KD är emot kompletteringen.

Ännu en fråga av avgörande betydelse som EU-parlamentet med stor sannolikhet får på sitt bord.

I dag är det mycket som står på spel. Inte bara för dig och mig utan för 500 miljoner till.

Följ ämnen i artikeln