Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Från stridstuppar till två tama höns

Först uppträdde de som två stridstuppar.

Nu var de två ganska tama höns.

Ett högt tonläge har varken gynnat Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven. Därför lade de om taktiken.

Under veckans tre första möten mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har konkurrenterna om statsministerposten varit påstridiga, kaxiga - och påtagligt oense.

Under Aftonbladets partiledardebatt för en vecka sedan påstod Reinfeldt bland annat att Löfven inte var ”värdig att leda Sverige”, ett betyg som många tyckte var väl hårt.

Löfven har fått kritik för att han vid ett flertal tillfällen riktat in sig på  Fredrik Reinfeldts person och för att han avbrutit både honom och andra.

Men hetsigheten var som bortblåst när statsministerkandidaterna möttes i en duell i SVT under söndagskvällen.

Nu anklagade Reinfeldt inte längre Löfven för att vara ovärdig statministerjobbet. I stället hävdade han påfallande ofta att ”ja, jag håller med Stefan”. Också Löfven hade backat ner några steg på hetsighetsskalan.

Från stridstuppar till tamhöns? Ja, lite så.

Det höga tonläget har inte gynnat dem och därför lägger de om taktiken.

I Sveriges radios duell i fredags krossade Fredrik Reinfeldt Stefan Löfven både genom sin överlägsna debatteknik, sitt sifferminne och sin pålästhet. Men vann han debatten?

Det är långtifrån säkert. Tvärtom kunde man uppfatta Reinfeldt som skoningslös, ungefär som när Olof Palme mötte Thorbjörn Fälldin i en kärnkraftsduell på Scandinavium 1976. Tv-tittarna dömde ut Palmes hetsiga framtoning. Många tyckte synd om Fälldin som vann sympatierna.

Fredrik Reinfeldt är en av Sveriges mest erfarna politiker. Han har varit ordförande i sitt partis ungdomsförbund, suttit i riksdagen sedan 1991, varit partiledare i snart elva  och statsminister i åtta år.

Stefan Löfvens politiska erfarenhet inskränker sig till 2,5 år som partiledare och ett knappt decennium i Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet.

Med den bakgrunden är man inte en lika driven debattör som en person som ägnat sig åt politik på heltid i hela sitt vuxna liv.

Det lugnare tempot gynnade även dem som följde debatten. För den som inte har örat mot varenda politisk debatt av dignitet är det lättare att hänga med när de inte pratar i munnen på varandra hela tiden. Det var särskilt tydligt i avsnittet som handlade om jobben som blev ganska åskådlig.

Men även valet av debattämnen kan ha lett till att Stefan Löfven Fredrik Reinfeldt framstod som mer eniga än de vill verka.

Bloggaren Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap, mäter regelbundet utfallet av olika debatter. Enligt hans mätning av duellen kritiserade de inte varandra ett dugg när vapenexporten och integrationen var uppe till diskussion.

Reinfeldt använde tio procent av sin talartid till att attackera Socialdemokraternas skolpolitik. Löfven lade 20 procent på att kritisera regeringens.

Välfärden var den fråga där striden var hetast. Löfven använde 37 procent av tiden till att attackera Reinfeldt som tog 29 procent av sin tid till att hoppa på Löfven.

Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven ligger pyrt till i valkampen. Moderaterna ser i dag, sju dagar före valet, ut att tappa inte bara regeringsmakten utan också åtskilligt väljarstöd.

Stefan Löfven kan bli statsminister men på ett historiskt dåligt valresultat.

På fredag möts de på nytt i SVT:s avslutande partiledardebatt. På lördag är det duell i TV4.

Ingen skulle bli förvånad om taktiken läggs om på nytt tills dess. Att skrämmas med motståndarens allmänna uselhet är ett beprövat sätt att få fart på potentiella soffliggare.

Följ ämnen i artikeln