Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

En riktigt slug överenskommelse

Kärnkraften ska avskaffa sig själv genom att bli olönsam.

Den sluga tanken ligger bakom uppgörelsen om energin mellan de blivande regeringspartierna S och MP.

Överenskommelsen om kärnkraften mellan koalitionsbröderna Socialdemokraterna och Miljöpartiet  är så kortfattad att den närmast kan betraktas som ett skelett. Men bakom de fåtaliga orden döljer sig något som jag skulle vilja betrakta som listigt.

Tanken bakom överenskommelsen är att kärnkraften ska bli så dyr och säker att elproduktionen vid kärnkraftverken blir olönsam. Den kommer därför att läggas ner av sina ägare och skattebetalarna slipper stå för notan.

Vi tar det där med dyr och säker först. Enligt Miljöpartiet ska kärnavfallsavgiften nära dubbleras, från 2,2 till 3,8 öre per kilowattimme. Det kommer enligt Strålsäkerhetsmyndigheten att kosta de tio kärnkraftsreaktorernas ägare omkring 1,5 miljard kronor.

Men ännu dyrare att fabricera kärnkraftsel blir det när Strålsäkerhetsmyndigheten gör allvar av ett förslag som myndigheten redan arbetat fram, ett krav på att reaktorerna ska ha oberoende härdkylning. Det kostar miljarder och frågan är om kraftbolagens ägare tycker att det är värt att satsa så stora pengar på aggregat som redan börjar närma sig sin tekniska livslängd.

Så var det det här med skattebetalarna och notan. Om riksdagen bestämmer att flera reaktorer ska stängas trots att de fortfarande uppfyller säkerhetskraven måste ägarna ersättas för det. Avgörande för hur hög ersättningen blir är den återstående livslängden på reaktorerna. Avveckling och rivning betalas däremot av Kärnavfallsfonden som finansieras med avgifter från kärnkraftsbolagen.

Kärnkraften ska ersättas med förnybar el och energieffektivisering. Målet är att den förnybara elproduktionen, exempelvis vatten, vind och skog, ska uppgå till 30 terrawattimmar om sex år. Det nuvarande målet är 25. Vattenfall ska leda omställningen och tvingas kasta planerna på att bygga ny kärnkraft i papperskorgen.

Den blivande regeringen vill ha en blocköverskridande överenskommelse om den framtida energipolitiken och bjuder in andra partier till en energikommission.

Det finns chans för den nya regeringen att få stöd för sin inriktning, av fasa ut kärnkraften med hjälp av ekonomiska styrmedel. Både Centern och Vänsterpartiet ligger nära uppgörelsen mellan S och MP.

Centern står visserligen bakom den nuvarande energiöverenskommelsen, som bara har stöd från den högra planhalvan i politiken. Den ger möjlighet att bygga ny kärnkraft på samma platser som de nuvarande kärnkraftverken står, dock helt utan statliga subventioner.

Men det är ingen hemlighet att Centerns dåvarande ordförande Maud Olofsson gick med på att tillåta nya kärnkraftsbyggen med baktanken att det aldrig skulle bli av eftersom det skulle bli för dyrt för kraftbolagen.

C-ledaren Annie Lööf kritiserade inte den nya uppgörelsen igår. Hon bara konstaterade att den var ”oklar”. Det verkar vara fler som är listiga just nu.

Och till sist den klassiska frågan, vem vann? Både S och MP skulle jag säga. Med en liten övervikt för de gröna.

FOTNOT: De äldsta kärnkraftsreaktorerna är Oskarshamn 1 och 2 och Ringhals 1 och 2. Omkring 40 procent av elen kommer från kärnkraft.

Följ ämnen i artikeln