Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Inte konstigt om Sjöstedt fegar ur

”Inte till salu” var Sjösteds och Vänsterpartiets motto under valrörelsen.

Under hela valrörelsen har V-ledaren, under valmottot ”Inte till salu”, dundrat att det måste bli ett slut på vinster i välfärden.

En utredning är sannolikt inte det hans väljare väntade sig.

Men Jonas Sjöstedt har inget alternativ till att fega ur.

När Stefan Löfven (S) slängde ­dörren i ansiktet på Jonas Sjöstedt (V) dagen efter valet och meddelade att det inte var aktuellt att ta in Vänsterpartiet i regeringen kontrade V-ledaren.

Han sa att kravet för att Vänsterpartiet skulle stödja en S och MP-budget var att partiet fick ­igenom några krav. Vilka är än så länge en hemlighet. Han ville dessutom ha en uppgörelse om stopp för vinster i välfärds­bolag.

Som Anette Holmqvist skriver i ­artikeln här intill kan en utredning bli ­lösningen för vinststoppet. I en debattartikel i slutet av ­augusti skisserade Jonas Sjöstedt hur han vill ha det.
En utredning tillsätts i vinter och jobbar fram till 2016. De nya reglerna kan börja gälla året därpå. Sjöstedts tanke är att företag som drivs med skattepengar i äldre- och sjukvården, skolan och förskolan ska drivas i en särskild bolagsform som heter aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, SVB.

Den vinst som får plockas ut ur ­sådana bolag är statslåneräntan plus en procent.

Sjöstedt vill utreda hur bolags­formen blir ”vattentät mot fusk och vinstuttag” och komplettera den med ytterligare regleringar.
En utredning är möjlig för Social­demokraterna och Miljöpartiet att gå med på för att köpa Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedts budgetstöd. Det är till och med en billig lösning på ett stort problem.

En utredning kostar inte så mycket. Den kan komma fram till att det är omöjligt, eller ohyggligt dyrt, att tvinga de ­nuvarande välfärds­bolagen att ombilda sig till SVB-bolag. Och ­skulle den komma fram till motsatsen återstår det som förre statsministern Göran Persson (S) ­pekat på. Hur ska förslaget få riksdagens stöd? Det ser

i dag mörkt ut.
Genom en utredning inleds mandatperioden betydligt mindre kaotiskt än i värsta scenariot. Där skulle Sjöstedt och ­Vänsterpartiet inte stötta S och MP:s ­budgetförslag och därmed utlösa en ­regeringskris redan innan regeringen fyllt tre ­månader.

Utredningsalternativet har dess­utom fördelen av att relationerna mellan S och MP-regeringen och ­oppositionspartiet Vänsterpartiet ­inleds under relativt lugna former. Regeringen, som stöds av 38 procent av riksdagsledamöterna, behöver alla vänner den kan få.
Sett med Vänsterpartiets ögon har utredningen både för- och nackdelar. Nackdelen är att en utredning inte var det som väljarna hörde när Jonas Sjöstedt högljutt agiterade mot vinster i välfärdsbolagen. De hörde vinststopp, inget annat.

Det skulle kunna leda till en svekdebatt. Men Sjöstedt kan försvara sig med att det var så här långt han kom, tyvärr inte längre.

Egentligen har Jonas Sjöstedt inga andra alternativ än att fega ur. ­Stefan Löfven är den förste industriarbetaren som blir statsminister. Han kommer att leda den första S-ledda regeringen på åtta år, aldrig har vänstersidan varit borta så länge från ­regeringsmakten sedan ­Sverige blev en demokrati.

Att fälla en sådan regering är i det närmaste omöjligt för Vänsterpartiet. Särskilt som det varit ett av Sjöstedts andra huvudbudskap i val­rörelsen. Att V är garanten för en rödgrön regering.

Följ ämnen i artikeln