”Något har hänt med Socialdemokraterna”
Det har hänt något med Socialdemokraterna.
För tio år sedan hade de aldrig satt sitt näst sämsta valresultat genom tiderna som mål.
Eller erkänt att den regering de vill leda sannolikt innehåller fler partier.
Socialdemokraternas valledare och biträdande partisekreterare Jan Larsson gjorde i dag något unikt. Drygt nio månader före valet avslöjade han sitt partis valstrategi.
Den innehöll inte några större överraskningar. Socialdemokraternas ska se människors problem, komma med konkreta förslag till lösningar och övertyga väljarna om att de gör skillnad. Alltså ungefär det som alla politiska partier vill göra.
Det anmärkningsvärda var snarare de blygsamma målsättningarna. I valet till EU-parlamentet i maj siktar Socialdemokraterna på att 25 procent av väljarna ska rösta på dem jämfört med 24,5 procent förra parlamentsvalet.
Man kan möjligen säga att målet är realistiskt, S har hittills backat i de parlamentsval som genomförts sedan vi blev EU-medlemmar. Men man kan inte med bästa vilja i världen kalla det djärvt.
Lika blygsamma är ambitionerna i riksdagsvalet. Målet är att minst 35 procent av väljarna ska lägga sin röst på Socialdemokraterna.
För sju år sedan betraktades det resultatet som en katastrof. I valet 2006 samlade Socialdemokraterna 34,99 procent av väljarna. Det ledde inte bara till att partiet förlorade regeringsmakten och till att partiledaren avgick utan också till fem års mer eller mindre permanent turbulens. Det lugnade ner sig först då Stefan Löfven blev partiledare för snart två år sedan.
Men nu är 35 procent alltså inte längre en katastrof. Det är en målsättning som bygger på att partiet bara under enstaka månader legat på den nivån under de senaste fem åren.
Även här kan målet kanske kallas realistiskt. Men djärvt? Knappast.
Mellan raderna har Socialdemokraterna också gett upp idén om en enpartiregering med bara sossar. Jan Larsson gick inte in på detaljer utan talade igår om en S-ledd regering och om samarbete i riksdagen.
Men både Vänsterpartiet och Miljöpartiet utesluter samarbete på samma sätt under 1998 - 2006 då partierna stödde S-regeringen mot att de fick gehör för vissa frågor och fick in några tjänstemän på vissa departement.
Som V-ledaren Jonas Sjöstedt uttryckte sig häromveckan:
– Antingen sitter vi i regeringen. Eller också ingår vi i opposition.
Socialdemokraterna går alltså in i valrörelsen med målsättningen att för första gången sedan 1950-talet ingå i en koalitionsregering. Och med målet att bli lika stora som i katastrofvalet 2006.
Vart tog det gamla självsäkerheten vägen?
Det är självfallet inte bortblåst. Men det är långt från den nivå som gällde i förra valet. För att inte tala om efter 44 års oavbruten regeringsinnehav.