Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Uddén får till det rätta sväljgulpet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Var sak på sin plats: Jesus på korset och Cecilia Uddén i Amman. Men hur gör hon det? Hur får hon till sådana där väsande ”Fattachh” med korrekt strypgreppsslut och ”Eael Käajdha” med sväljgulp långt ned i halsen på sista stavelsen?

Ni vet hur det var innan Sveriges Radio skickade tillbaka Uddén till det eviga kriget: folk satt i radio och sa ungefär som det står. Fatah var som Fatta och Al Qaida var al som i Al Pacino och Qaida som Kajda, helt enkelt.

Försök med det i dag. Lika pinigt som att säga Nev Jork. Det blir antagligen omplacering till skivarkivet fortare än en kassamraket.

Cecilia Uddén har höjt ribban och man kan föreställa sig hur telegramläsare och programvärdar vandrar omkring i radions korridorer med stirriga blickar och försöker få till det – ”Fatahhhh”, ”Fattcchhhaaa”, ”FattAHHH” – men det låter bara som vårallergi. Alltfler försöker i sändning och det blir aldrig riktigt bra.

Bara Uddén khlaaahrar av det. Om man säger.

Och man undrar hur det mer precist går till när radion ska slipa till alla de andra stackarna. Finns det en liten licensbyråkrat som har det övergripande projektansvaret för arabiskt uttal? Någon som anordnar kurser på närbelägna herrgårdar, där egennamnen harklas fram så att mazarinsmulorna flyger i kaffepausen? Har samma person hand om holländskt uttal? Var det den jeppen som bestämde när Bombay skulle börja kallas Mumbai och Peking Beijing?

Eller är Uddénuttalets spridning en spontan process, buren av vördnad, respekt och kanske en aning fruktan för Cecilia själv? Är det helt enkelt en bugning för Kunskapen? För det är ju alldeles uppenbart, åtminstone för oss som inte kan arabiska, att arabiska är något Cecilia Uddén kan.

Fast i går när jag satt där till Ekot och inte kan låta bli att försöka själv – ”äeal käöjda”, ”ieal kjedha”, ”äl khaddja” – slog mig plötsligt tanken: tänk om hon bara hittar på. Tänk om Cecilia Uddén inte alls snackar arabiska. Tänk om hon bara brukar äta dadlar samtidigt som hon läser in sina rapporter. Eller om hon driver med kamraterna hemma.

Eller, förresten: Tänk om de där kluckandena, harklingarna och gulpen är en kod.

Spelar man upp Ekot baklänges kanske hon säger att Paul McCartney är död. Eller åtminstone att Peter Örn är antikhrriiisthh.

Johan Hakelius