Här är frågan som kan få SD att växa
LUND. Sverigedemokraterna vill bli Sveriges största parti.
Därför vill Jimmie Åkesson att partiet ska bredda sig.
Ett tips – jakt. Den frågan är inte högprioriterad av andra.
Sverigedemokraternas mål är att bli Sveriges största parti. För närvarande ligger det inte inom räckhåll men politik är det omöjligas konst.
Två saker måste uppfyllas för att partiet ska nå dit enligt partiordföranden Jimmie Åkesson. SD:s trovärdighet måste öka hos fler. Och partiet måste bredda sig.
Det senare verkar, i alla fall i det korta perspektivet, onödigt. Sverigedemokraternas livsluft är motståndet mot nya svenskar oavsett varför de kommer hit.
Det har varit så oavsett om antalet asylsökande varit 24 000 som 2009, 32 000 som 2010, 30 000 som 2011 eller, som förväntat, 160 000 personer i år.
Det har varit framgångsrikt. Partiet kom in i riksdagen 2010 med 5,7 procentenheter. I valet förra året mer än fördubblades det. Sedan dess har stödet för partiet fortsatt öka. Fram till i höst då världen upplevt de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget.
När läget blev akut upphörde Sverigedemokraternas monopol på migrationsfrågan. När 10 000 flyktingar i veckan anlände till Sverige blev även de andra riksdagspartierna tvungna att diskutera åtgärder som minskade trycket.
Det satte stopp för Sverigedemokraternas uppgång. Under hösten har stödet pendlat mellan 18,6 procent i augusti till 19,1 procent i november enligt Mätningarnas mätning, en sammanslagning av flera väljarbarometrar som Ekot publicerar. SD:s lägsta stöd noterades i oktober, det högsta i november.
Det, om inget annat, stärker ju bilden av att det är kritiken av invandringen, oavsett dess orsak, som är SD:s claim to fame. När de blir av med monopolet avstannar ökningen.
Det kan alltså finnas skäl för SD att nu bredda sig, att försöka nå ut med fler budskap. Jakt är ett tips. Sverige har 300 000 jägare och svalka är inte det som kännetecknar deras förhållande till viltvården.
Under en debatt på landsdagarna diskuterades jaktfrågor sakkunnigt och engagerat. Det handlade bland annat om jakt med pilbåge skulle tillåtas. Förespråkarna hävdade bland annat att det nästan är som halalslakt. Förslaget röstades trots det ner.
I valet till EU-parlament 2004 gjorde nykomlingen Junilistan succé och fick 14,5 procent av rösterna. Jakt var förklaringen. Junilistan var emot att EU skulle lägga sig i svenska jaktregler, de andra partierna förstod inte frågans sprängkraft.
I valet till EU-parlamentet 2014 försökte Moderaterna upprepa fullträffen. ”Glöm inte jaktfrågorna när du röstar” manade de. Men de var för sent ute, bara två veckor återstod till valet när partiet gick till storms mot EU:s vilja att reglera den svenska vargjakten.
Ett annat område, som Sverigedemokraterna redan försökt lägga under sig, är brott och straff. Ett nytt kriminalpolitiskt program klubbades under landsdagarna.
Det appelerar till samma ängslan som Sverigedemokraterna framgångsrikt exploaterat i migrationsfrågan. Ängslan och oro för att allt inte är som det var förut.
Det har det aldrig varit. Utveckling och förändring går hand i hand. Annars hade vi aldrig lämnat grottorna.