De som vågar utmana Putin har en tendens att dö
Människor som på något sätt vågar sticka upp mot Putin har en tendens dö eller skadas för livet.
Just nu är det två fängslade män vars hälsotillstånd befinner sig i brant utförsbacke.
Den gemensamma nämnaren är att de utmanat och misshagat Rysslands diktator.
Putins politiska karriär har kantats av att kritiker och misshagliga personer mördats eller blivit mystiskt sjuka.
Döden kan komma plötsligt eller vara utdragen och plågsam.
Just nu ligger Georgiens förre Micheil Saakasjvili på ett sjukhus i Tbilisi och blir bara sämre och sämre.
Saakasjvili har en särskild plats på Putins svarta lista.
Under ett antal år var han en sällsynt uppkäftig ledare för den forna Sovjetrepubliken Georgien som öppet utmanade Putin och låg på hårt för att ansluta sitt land till både EU och Nato.
Till slut tröttnade Putin på den stöddige, USA-utbildade georgiern och skickade in sina stridsvagnar 2008.
När Saakasjvili nyligen återvände till Georgien efter ett antal år i exil fängslades han av den nu tämligen ryssvänliga regimen. Under tiden i fängelse har han gått ner kraftigt i vikt. En amerikansk läkare hittade enligt den franska tidningen Le Monde spår av tungmetaller och arsenik i Saakasjvilis blod. Läkare hävdar att hans liv är i fara och har begärt att han ska föras utomlands för vård.
För några veckor sedan visade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj upp bilder på en utmärglad Saakasjvili, som även är ukrainsk medborgare, och anklagade de ansvariga för att långsamt ta död på denne.
Akut behov av vård
På en anstalt i Ryssland möter oppositionsledare Alexei Navlanyj ett liknande öde. Han har länge varit en nagel i ögat på Putin och dömts till ett långt fängelsestraff i en politisk rättegång.
Fängelseledningen sätter honom ständigt i isoleringscell för påstådda disciplinbrott. Som att han på morgonen tvättat händer sex minuter för tidigt eller inte knäppt översta knappen i fängelseskjortan.
Navalnyj själv hävdar att han går ner fyra kilo för varje tiodagarsperiods som han tillbringar i den trånga isoleringscellen. Hans stab anklagar Kreml för att långsamt försöka förgifta oppositionsledaren.
En grupp på 500 ryska läkare har i ett brev till Putin anklagat myndigheterna för att de försöker skada Navalnyj fysiskt och begärt att oberoende civila läkare ska få undersöka Navalnyjs hälsa.
Tyskland hävdar att Navalnyj är "i akut behov av läkarvård".
Det är naturligtvis i det närmaste omöjligt att hitta några bevis för att Putin personligen beordrat att Navalnyj och Saakasjvili ska gå en plågsam död tillmötes. Lika svårt som det varit att hitta några bevis för de otaliga mord som utförts på Putinkritiker. Den ryske ledaren sätter inte sin namnteckning under någon order.
Nervgift
Men den mycket omfattande utredningen i Storbritannien efter den förre FSB-agenten Alexander Litvinenkos utdragna död sedan han druckit te förgiftat med det radioaktiva ämnet Polonium, pekade ut Putin som den ytterst ansvarige.
En liknande slutsats kom den utredning fram till som granskade försöket att ta livet av den förre FBS-agenten Sergeij Skripal och dennes dotter med ett kemiskt stridsmedel, novitjok. Den ryska säkerhetstjänsten och Putin pekas ut som skyldiga.
Novitjok råkar vara samma substans som användes i ett förgiftningsförsök mot Navalnyj när denne var på resa i Sibirien 2020. Han liv räddades enbart tack vare att ett plan från den tyska staten evakuerade honom till Berlin där han fick vård. Novitjok är ett nervgift som bara den ryska staten har tillgång till.
Mannen som 2007 mördade journalisten och Putinkritikern Anna Politkovskaja har dömts men det har aldrig blivit känt vem som beställde mordet.
Samma sak med mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov som sköts utanför Kreml 2015.
Ledaren för den första demokratiska revolutionen i Ukraina, Viktor Jusjtjenko, förgiftades i valrörelsen 2004 och räddades bara tack vare läkarvård utomlands. Men fick men för livet.
Ramlat från fönster
Senast året har ett antal oligarker, rika affärsmän, som kritiserat kriget i Ukraina oförklarligt ramlat ut från höga fönster på sjukhus eller i bostäder och avlidit.
Listan över offer kan göras lång men Putin bedyrar varje gång sin oskuld om han ens bevärdigar sig med att kommentera saken.
Putins maktinnehav vilar ytterst på att han kontrollerar den ryska säkerhetstjänsten FSB. Det är FSB som sköter det smutsiga jobbet. Ofta så klumpigt att de lämnar spår efter sig. Kanske med flit för att skrämma andra.
Enda gången de ställs till svars är när de visar illojalitet mot Putin och Ryssland. Som i fallen med de avhoppade FSB-agenterna Litvinenko och Skripal.
Då är det inte en domstol som dömer ut straffet utan Putin och hans hejdukar.