Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Checkerstal räddar inte längre en fläckad heder

När man hör Sten Tolgfors och Sven Otto Littorin kan man tro att de gått i skola hos den gamle skurken Richard Nixon.

Sommaren 2010 avgick en gråtfärdig arbetsmarknadsminister Littorin med förklaringen att ”för mig är mina barn värda mer än mitt jobb, min karriär och något annat”. Sa han.

Dagen efter avslöjade Aftonbladet statsrådets jakt på sexkontakter på nätet.

Försvarsminister Tolgfors avgick förra veckan eftersom hans tvåårige son förstått att det är ”trubbel” när pappa syns i tv-rutan. Jag antar att vi så småningom kommer att få en annan förklaring.

Att använda de egna barnen som mänskliga sköldar kan tyckas vara en ny politisk metod, men Richard Nixon visade vägen redan den 23 september 1952.

Då höll han det tv-tal som sedan blev känt som Checkerstalet efter familjen Nixons cockerspaniel.

Nixon kandiderade till posten som vicepresident och anklagades för inte ha skött finansieringen av kampanjen korrekt. Han satsade på att rentvå sig direkt inför nationen.

Han bar redan öknamnet Tricky Dick.

Checkerstalet visade att han förtjänade det. Nixon redogjorde i detalj för familjens ekonomi, han berättade om hyran för lägenheten och om ett litet arv, och om hur han lånat av sina föräldrar och minsann betalade ränta på lånet, fyra procent. Hustrun Pat satt bredvid som intyg på att Nixon var en rekorderlig familjefar.

Han berättade att hon inte hade någon päls utan nöjde sig med av enkel kappa.

– Och jag säger alltid till henne att hon skulle se bra ut i vad som helst.

En supporter hade skickat en hund till Nixons barn, och Tricia, sexåringen, döpte den till Checkers, ”och ni vet ungarna, som alla ungar, älskar hunden och jag vill säga detta nu, att oavsett vad folk tycker så kommer vi att behålla den”.

Ett Checkerstal är synonymt med demagogi, kväljande sentimentalitet och en politikers skamlösa utnyttjande av sin egen familj.

Ungefär som Tolgfors och Littorin.

Skillnaden mot efterföljarna är att Nixons tal blev en exempellös framgång. Tricky Dick klamrade sig kvar och blev vicepresident och senare president.

När får vi se en av Reinfeldts ministrar gråtmilt visa sin makas enkla tygkappa?

Det kommer, var så säker!

Följ ämnen i artikeln