Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Danska grisar gör EU-valet begripligt

Det har varit svårt att utläsa vad debatten inför EU-valet om fem dagar egentligen handlar om utom att det är viktigt att rösta.

Men nu har det äntligen seglat upp en konkret och begriplig fråga.

Medicinerade danska grisar.

Frågan tog fart under helgen sedan det visat sig att fyra danskar dött av blodförgiftning sedan de smittats av stafylokockbakterien MRSA. Det första dödsfallet inträffade redan för två år sedan men danska myndigheter har inte varnat allmänheten.

Nio av tio danska grisar bar förra året på bakterien, dubbelt så många som året innan. Den är resistent de flesta former av antibiotika.

Bakterien sprider sig lätt. Den kan överföras vid direktkontakt mellan människa och gris, från människa till människa och kanske också från smittat kött till människa.

Enligt den danska myndigheten SSI ökade antalet personer som smittats av MRSA av samma typ som finns hos grisar från 12 till 643 mellan 2007 och 2012. I Sverige har hittills bara en enda smittad gris hittats.

Det är otäckt men har glädjande nog blivit en het fråga i debatten inför EU-valet på söndag eftersom Danmark bryter mot EU:s djurskyddsbestämmelser, bland annat att man inte får utfodra grisarna med antibiotika för att de ska växa snabbare.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) kräver ett totalt importstopp av danskt fläsk och har ställt en skriftlig fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) där han undrar vad statsrådet tänker göra åt saken.

Fredrick Federley (C), riksdagsledamot som kandiderar till EU-parlamentet, håller med Hans Hoff om att något måste göras.

Men han anser att Hoffs metod är helt fel, ett importstopp skulle strida mot EU:s fördrag. I stället vill Federley att konsumenter, livsmedelsbutiker och livsmedelskedjor ska bojkotta det danska fläsket.

Även Ebba Busch Thor (KD), kommunalråd i Uppsala som kandiderar till EU-parlamentet, har tagit tag i grisfrågan.

Hon har bland annat anmält Danmark till EU-kommissionen för brott mot EU:s djurskyddsregler.

Det är bra. Det här är en konkret, begriplig EU-fråga som dessutom är viktig eftersom den handlar om vår hälsa.

Enligt den färskaste statistiken från EU:s läkemedelsbyrå hade Sverige 2011 den lägsta försäljningen av antibiotika per kilo djur (och det gällde alla djur, inte bara grisar) i hela EU. I Danmark var den tre gånger så hög, i Tyskland 16 gånger och på Cypern 30 gånger högre än den svenska.

Enligt en rapport från EU dör minst 25 000 personer per år i medlemsländerna av antibiotikaresistens. Det är patienter med infektioner som skulle ha klarat sig tidigare. Men mörkertalet är stort och statistiken ofullständig. I verkligheten är det troligen betydligt fler som dör för att antibiotika inte biter på bakterierna.

Det är bra att kandidaterna till EU-parlamentet uppmanar oss att rösta. Men det är också viktigt att peka på varför man ska rösta. Och det är för att EU kan göra skillnad. På riktigt.

Följ ämnen i artikeln