Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Tydligt att Göran Persson tycker att dagens politik är idélös

Göran Persson om flyktingkrisen, politiska läget och hur Stefan Löfven sköter sigGöran Persson om flyktingkrisen, politiska läget och hur Stefan Löfven sköter sig

ESKILSTUNA. Det är trist att behöva vända sig till förrförre statsministern för att träffa en som tycker att politik är kul.

Och som har massor av idéer om vad som borde stå överst på dagordningen.

ABF i Sörmland hade engagerat Göran Persson för att hålla föredrag om aktuella politiska frågor. Biografen Royal i Eskilstuna var nästan fullsatt och den förrförre statsministern och förrförrförre S-ledaren talade i precis en timme.

En sak är säker. Den nuvarande problemorienterade svenska politiken där detaljer kan bli stora som hus är inte Göran Perssons hemmaplan.

Andades tro på framtiden

Det han pratade om gör ingen svensk toppolitiker i dag. Han talade om de stora, inspirerande och oväntade greppen. Om vikten av det goda livet. Han andades tro på framtiden. Vem gör det i riksdagen? Alltför få.

Persson, 67, vill exempelvis bygga en ny ultramodern stad. Han har sagt det förut men tanken är trots det spännande. Den ska, om han får bestämma, byggas helt i trä, vara helt klimatanpassad och ligga söder om Södertälje.

Det är annat än det normala gnetandet med förtätningar av befintlig bebyggelse. Det skulle kunna sätta Sverige på klimatkartan. Internationella delegationer skulle vallfärda för att titta och lära. Vårt eget Brasilia, fast klimatsmart.

Han sade också att vi ska vara glada över att det flyttar ny arbetskraft, många med nya idéer, till oss. Och att det föds många barn. Det driver ekonomin framåt.

- Det är vår styrka, att befolkningen växer. Det går riktigt bra för Sverige, bättre än för nästan något annat europeiskt land.

Har förmodligen rätt

Det är såklart lättare för en föredetting att se ljuspunkterna. Den som är mitt uppe i politiken står samtidigt mitt i ett gränslöst problemträsk.

Men inte desto mindre är det viktig att även det löftesrika lyfts fram. Vi lever inte i en nattsvart värld.

Persson, gammal skolminister (S), förvånade dessutom med att säga att den svenska skolan enligt hans uppfattning inte är så dålig. Hade den varit lika usel som den utmålas hade det inte blivit något musikunder, inget dataspelsunder, Sverige hade inte varit lika framgångsrikt, varken på det biotekniska området eller inom it.

Han kan ha rätt. Eller rättare sagt, han har förmodligen rätt. Eftersom skolan anses ha varit i kris flera decennier borde det märkas även utanför skolans värld vid det här laget.

Men det gör det inte. Med vissa undantag, exempelvis de som aldrig går ut grundskolan, går utvecklingen framåt. Om alla lämnade skolan utan att kunna läsa, skriva eller räkna skulle det inte se ut så. Då skulle samhället vara kris. Djup kris.

Men Persson skulle ju inte vara Persson om han inte också gav några välmenta råd. Inte till någon speciell person utan i största allmänhet.

”Kan enkelt rättas till”

Det generella rådet kan sammanfattas: Gör något. Det är uppenbart att Persson tycker dagens politik är alltför idélös.

Det andra gällde pensionssystemet. Det ger för låga pensioner, vilket Aftonbladet belyste nyligen i artikelserien ”Vem vill bli pensionär?”.

Det kan man, enligt honom, enkelt rätta till genom att avskaffa en avgift som staten tar ut och i stället lägga in pengarna i pensionssystemet.

Fråga tre rör de orättvisa kommunalskatterna. Skattenivån säger ingenting om vilken service kommunen erbjuder. Små fattiga kommuner kan ha skyhög kommunalskatt medan stora rika klarar sig med lägre. Bör rättas till om Göran Persson får bestämma.

Men det får han inte längre.

Följ ämnen i artikeln