Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kämpar för att slippa förlora

Nu återstår två mardrömsdagar för Reinfeldt och Löfven.

De kämpar ända in i kaklet.

Men inte för att vinna. Utan för att slippa förlora.

Mycket står på spel i valet på söndag. Makt, inflytande - men också prestige.

Därför valspurtar både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionens ledare Stefan Löfven (S) in i det sista.

I går knackade Reinfeldt dörr i ett villaområde i Huddinge tillsammans med finansminister Anders Borg. I dag kampanjar han med Borg i Malmö och Lund. På lördag toppas laget med Carl Bildt, moderaternas tre populäraste företrädare värvar röster i Stockholm.

Söndagen är hittills öppen för insatser i sista sekund.

Även Socialdemokraterna sätter in det tunga artilleriet. Steffan Löfven betade av flera städer i Skåne igår. I dag står Borås och Göteborg på programmet. Lördagen ägnar även Löfven åt Stockholm, för att precis som Reinfeldt ha fullt manöverutrymme under söndagen.

Den massiva insatsen från topparna i de två största partierna under de sista dagarna beror framför allt på att många väljare bestämmer sig sent. Det gäller att fånga in de sista vilsna väljarna och förmå dem att gå och rösta på det egna partiet.

Men turnéviljan beror också på att EU-valet är vad som partipolitiska kallas för mobiliseringsval. Inte bara de vilsna väljarna ska fångas in utan även de egna. De får inte stanna på sofflocket.

Enligt en ny Sifo-mätning som publiceras av Europaportalen har 54 procent av väljarna redan röstat eller är stensäkra på att de kommer att göra det. Men bland både M- och S-väjare är röstbenägenheten lägre, 49 respektive 52 procent.

Det finns alltså potential att växa, både för Löfven och Reinfeldts partier. Och det är de väldigt medvetna om.

Men det ivriga resandet, de många torgmötena, dörrknackningsoperationerna och telefonkampanjerna rymmer ytterligare en förklaring. Prestige med stort P.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna brukar göra sämre ifrån sig i EU-valen än i riksdagsvalen. I förra valet, 2009, hamnade Socialdemokraterna nära elva procentenheter under det föregående riksdagsvalet. För Moderaterna var siffran 7,4.

Inget av dem räknar sannolikt med att göra ett kanonval den här gången heller. De väljarbarometrar som publicerats, den senaste i dag, tyder inte heller på det.

Men det gäller att inte tappa mandat. Det vore en prestigeförlust som varken Löfven eller Reinfeldt har några som helst planer att bjuda motståndaren på. Tuppkammen i fiendelägret ska inte få chans växa.

En förlust av ett mandat eller två i det här valet kan också påverka valet i höst. Alliansen ligger efter rejält. Ett riktigt dåligt EU-val kan tära på den entusiasm som de fyra partiernas valarbetare behöver mobilisera i nästa valrörelse för att ha en chans att vinna.

Det är lite av omvända världen. Reinfeldt och Löfven lägger i högsta växeln de sista dagarna före valet. Inte för att vinna. Utan för att slippa förlora.

Följ ämnen i artikeln