Plastpåsar förvandlar världen till en soptipp

Förr i tiden, låt oss säga för sådär 30 år sedan, fanns det inget jag ansåg vara så vedervärdigt som förbud. Inte bara vedervärdigt, förresten, det var dessutom korkat. Många skulle kanske säga att "vedervärdigt" är värre än "korkat", men då har de inte själva varit, eller vistats i närheten av en övercerebral tonåring. För en sådan finns inget är värre än att vara dum och inget finare än att vara smart.

Och om ni undrar över ordet "övercerebral", är det enda ni behöver veta att det är ett sådant ord folk som vill verka smarta använder för att få andra att verka dumma.

Jag avskydde alltså förbud. De skulle bort. Det var uppenbart att förbud mest gjorde skada och även om de gjorde nytta, så spelade det ingen roll. Vem kan ta sig rätten att förbjuda andra att göra som de vill? Och vem avgör förresten vad som är "nytta"? Och så vidare. Man bör inte få slå ihjäl varandra och sno varandras saker, men annars skulle det vara fritt fram.

Det var en annan tid förstås. Rätt mycket var förbjudet. Man fick lov att förhandla med Televerket för att få en telefon. Men ändå.

Hade någon på den tiden föreslagit att man borde förbjuda plastpåsar, vet jag precis vad som skulle ha hänt. Jag skulle ha tjutit som en brunstig varg. Jag skulle ha låtit slipstenen glida längs motargumenten tills de var vassare än pressvecken på Hillary Clintons byxdräkt.

Jag skulle ha visat hur ett sådant förslag, med logisk nödvändighet, var ännu ett steg mot Gulag.

Los Angeles förbjöd plastpåsar vid årsskiftet. Italien, Kenya, Rwanda, Kina, Hong Kong och Indien, för att nämna några, har olika former av förbud mot plastpåsar. EU-parlamentet röstade nyligen för att medlemsländerna ska minska bruket av tunna plastpåsar med 80 procent på fem års sikt.

Man kan ha synpunkter. Jag tycker till exempel att EU-parlamentet inte ens borde finnas. Men å andra sidan är plastpåsar skitfula. De sitter och fladdrar i buskar, de ligger och skräpar i hörn. De blåser runt och förvandlar hela världen till en soptipp. De är dessutom helt onödiga.

Vem som ska avgöra det? Inga problem. Jag ställer gärna upp. Åren går. Allt färre saker väcker något slags entusiasm, men ett förbud mot plastpåsar kommer rätt nära. Och sedan kan vi utrota Foppa-toffeln.

Följ ämnen i artikeln