Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Suhonen gjorde Juholt till en ersättningsfarsa

Daniel Suhonen var Håkan Juholts hemliga rådgivare i tio månader.

Det finns en passage i boken om Juholt som gör att det ­hettar lite i kinderna. Inte av upprördhet eller kämpaglöd. Mer som när man råkar öppna dörren till en toalett, som redan är upptagen.

Förresten, i ärlighetens namn: Det finns flera sådana passager i boken, men jag tänker på en särskild.

Håkan Juholt sitter i SVT:s pratprogram ”Hübinette” och Daniel Suhonen tittar:

”I ’Hübinette’ var det småputtrigt och trivsamt och plötsligt blev fettet brutalt synligt. Det liksom svällde ut i rutan.”

För Suhonen är Juholts svällande former ett slags rättrådighetstest. Ljuga för far på självaste tv-aftonen? Nej? Rakryggat yppa ­sanningen? Ja! Han skickar ett textmeddelande:

”Jag fortsatte vara rak och ärlig. ’Du börjar bli tjock: farligt, osexigt, dumt.’ Jag fortsatte: ’Det är stress­fetma. Boka tid med en ­dietist’”.

Några veckor senare har Juholt förlorat fem kilo. ­Suhonen redovisar stolt tacket han får av den nye, smärtare och, för att använda författarens termer, ­sexigare Juholt. Det är något som kommer i dagen här och på ett dussin andra ställen i boken. En tung andhämtning som i resten av de drygt 500 ­sidorna anas precis under ytan. En väluppfostrad ­läsare försöker låtsas som ingenting, men det blir till slut ohållbart.

Sex. Det är vad det handlar om. Suhonen förvandlar ­Juholt till en ersättnings­farsa. Men det rör sig dessutom om ett incestuöst förhållande, åtminstone från Suhonens sida.

Vi har sett det förut. Parlamentsledamoten Alan Clark skrev om Thatcher i sin dagbok: ”Jag har aldrig stött på en kvinna inom politiken som varit så sexuellt lockande i kraft av sina ögon, handleder och anklar”.

Thatcher fick även François Mitterrand att rysa av undertryckt lust: ”Hon har Caligulas ögon och ­Marilyn Monroes mun”.

Reagans talskrivare Peggy Noonan beskriver sin chef med forcerat kysk, under­givet laddad högspänning.

Vad gäller Bill Clinton ­behövs inga texttolkningar för att peka på sambandet mellan politik och sex. Och i både den gamla och den nya versionen av ”House of Cards” finns mer än en sorts kvällsplenum.

Detta är den liderligt ångande tradition av erotisk politik som ­Suhonen nu skrivit in sig i. Även om det kan ­genera en välupp­fostrad läsare, hoppas jag att Håkan ­Juholt uppskattar komplimangen.

Följ ämnen i artikeln