Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vägen mot att vinna val kantas av 4 hårda krav

Tuffa utmaningar väntar Anna Kinberg Batra som Moderaternas ordförande.

Hon måste vinna tillbaka de flyktande väljarna, bli känd och respekterad och förnya politiken. Och vinna val.

I eftermiddag väljs Anna ­Kinberg Batra, 44, till Moderaternas nya ordförande efter Fredrik Reinfeldt. Hon blir den första kvinnan på posten och därmed den andra kvinnan som hittills haft chansen att bli statsminister. Den första var Mona Sahlin (S).

Det är Anna Kinberg Batras största utmaning. Alliansen har redan siktet inställt på valet 2018 och något annan än vinst står ­inte på dagordningen. Alliansen tycks räkna med att Löfvens taffliga start som statsminister inte beror på att han är nybörjare. ­Utan att det kommer att fortsätta.

Men det är nog att göra det för enkelt för sig. Man vinner sällan val på andra meriter än sina ­egna, det vill säga en lockande story om framtiden.

För Anna Kinberg Batra innebär det att det ställs en rad krav på henne. Bland de viktigaste är följande:

1 Bli känd - och respekterad.

Trots nära tio år i riksdagen och partiets gruppledare i riksdagen och ekonomisk talesperson de ­senaste fyra åren är Anna ­Kinberg Batra fortfarande inte du med svenska folket.

Hon behöver alltså jobba på att bli känd. Men det räcker inte. Som blivande statsministerkandidat måste hon också bli respekterad, framstå som en person som har förmåga att leda landet.

Kinberg Batra måste också ­hitta sin stil. Det brukar ta ett par år innan partiledare växt in i kostymen och det gör det ­sannolikt för henne också.

2 Få fart på ­Moderaterna.

I våras tappade Moderaterna rejält i EU-valet. Det följdes av nya förluster i september, partiet gjorde ett dåligt val nationellt, regionalt och lokalt. Det tär på humöret och många företrädare, bland annat flera gamla statsråd, har valt att lämna politiken.

Men att få partiets aktiva på bra humör och visa djävlar anamma räcker inte. ­Kinberg Batra måste också ta tag i förnyelsen av Moderaterna som fått stå tillbaka under åtta år i regeringsställning. Vad är de nya Moderaterna 2015?

I partiets valanalys pekades två områden ut som särskilt viktiga att ta tag i, välfärd och inte­gration. Hur ser den moderata välfärdsstaten ut? Och hur ser en ny integrationspolitik ut i ett parti där kommunalråd börjat tala om att det inte går att negligera SD? Svåra frågor som dock kräver svar.

3 Vinna väljarna.

Om ­Alliansen ska ha en chans att vinna nästa val måste Moderaterna växa. Enligt Valu valde åtta procent av dem som lade sin röst på Moderaterna i valet 2010 i stället Sverige­demokraterna fyra år senare.

Om Moderaterna ska stoppa väljarflykten högerut eller fortsätta in mot mitten är ett strategiskt avgörande som inte bara påverkar Moderaterna utan ­hela det politiska landskapet.

Men M vill inte vara ett ­främlingsfientligt parti. Så den dörren är stängd. Finns det ­andra verksamma vapen i arsenalen? Det är för närvarande oklart.

4 Skapa ett lag - eller två.

Internt i Moderaterna har Kinberg redan börjat bygga laget. Ny partisekreterare väljs i dag, ekonomisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson är utsedda. Men hon måste också bygga upp en egen stab, och börja fundera på vilka som ska fylla fyra vakanser i parti­styrelsen.

Men även ett annat lag kräver hantering, Alliansen. Kinberg Batra är den färskaste parti­ledaren i Alliansen - och sam­tidigt dess ledare. Kvar från den ursprungliga kvartetten är bara KD-ledaren Göran Hägglund.

Att blåsa nytt liv i samarbetet tyckte C-ledaren Annie Lööf det var dags för redan för flera år sedan. Men hur ska det gå till? Kinberg Batra får fundera.

Klart står att det avblåsta nyvalet medfört att ­Anna Kinberg Batra slipper den rivstart som hon annars skulle ha fått. Det skulle ha hållits om 70 dagar. Nu får hon drygt 3,5 år på sig för att för­bereda sig för det första väljar­slaget.

Följ ämnen i artikeln