Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Magdalena Andersson tjuvstartade som oppositionsledare

Magdalena Andersson tjuvstartade som oppositionsledare i dag.

Hon talade på en presskonferens i Södertälje och sa för all del alla de där sakerna som statsministern förväntas säga då hon besöker en stad som plågas av dödliga uppgörelser.

Men roller kommer och går och ett val har förlorats och den socialdemokratiska partiledaren spände ögonen i reportrarna och hennes budskap var att det inte är enkelt att leda en socialdemokratisk regering i en riksdag dominerad av högern.

En händelse som rimligen inte såg ut som en tanke var att jag satt på samma stol i samma foajé i samma stadshus som då Ulf Kristersson besökte Södertälje i slutet av augusti.

Moderatledaren såg bestämd ut och uppbådade all sin klarsyn och insiktsfullhet till att säga saker i stil med att ”det ska vara riktigt svårt att vara gängkriminell” och reportrarna antecknade och fotograferna tog sina bilder.

Södertäljes gangsters lyssnade inte på honom. Fem skjutningar de senaste veckorna, tre mord.

Men de har inte lyssnat på Magdalena Andersson heller och hennes skryt om alla de straff – ”över 70” – som den socialdemokratiska regeringen har skärpt de senaste åtta åren.

Nu stod hon än en gång med mediehusens mikrofoner framför sig och hon pratade om en stad som har drabbats av en brutal våldspiral och att varje skott är ett misslyckande och hela områden som sätts i skräck och en hel nation som utsätts för fara.

Statsminister Magdalena Andersson och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) under en pressträff vid statsministerns besök i Södertälje.

Hon nämnde stor migration och dålig integration och segregation som har uppstått och visst, allt det hon säger är sant, men det hade lika gärna kunnat vara Ulf Kristersson som pratade.

En nyhet i flödet i dag: Sverige har rasat från tionde till tjugonde plats på ett globalt index över ekonomisk jämlikhet.

Kanske finns där en del av förklaringen till att Sverige numera toppar EU:s statistik över dödligt skjutvapenvåld bland unga män?

Magdalena Andersson fick frågan av TT och förklarade att det varit borgerlig majoritet i riksdagen de senaste åtta åren och att hennes möjligheter att minska de ekonomiska klyftorna har varit små.

Allt är med andra ord egentligen högerns fel.

Det är hennes jobb att säga så. Men det är ju samtidigt högerns jobb att säga att den regeringen som har haft makten bär ansvaret för att morden och sprängningarna inte minskar i antal.

Och det har de inte försummat att göra. Faktum är att de har ägnat en hel valrörelse åt att tjata om detta och om de bara får makten så ska krafttag tas mot kriminaliteten.

Nu, när valet är vunnet, låter det annorlunda. Nu vädjas det till väljarna: Ha tålamod, det kommer att ta tid.

Nu, när valet är förlorat, låter Magdalena Andersson, annorlunda. Redan nu tycks hon vädja till väljarna: Rösta på mig om fyra år.

Såg vi en lättnad i hennes ansikte?

Ska det bli skönt att slippa det politiska ansvaret för denna kriminalitet som aldrig tycks upphöra?

Blir det inte så mycket enklare att vara i opposition och ge regeringen skulden?

På ett slott utanför Västerås sitter Ulf Kristersson och förhandlar och medlar och försöker sy ihop en regering.

Snart är det hans tur att vara statsminister. Hans tur att åka ut till plågade städer och visa deltagande och beslutsamhet.

Och medan regeringar kommer och går fortsätter unga män att mörda och bli mördade och det finns skäl att anta att de struntar högaktningsfullt i vem som har makten och vad det är för straff det är de nu ska skärpa.

Magdalena Andersson, hon talade och talade och bredvid henne blinkade en reklamskylt som med skiftande budskap var optimistisk nog att försöka påminna det närvarande pressfolket om att det finns ett annat Södertälje än de blodiga uppgörelserna.

McDonalds-huset ska bli hotell... 400 nya hyresrätter i stadskärnan... Ett torg ska byggas...