Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

80 nya äldreboenden om året – jag tillåter mig tvivla

Det åldrande ”köttberget” ställer krav

Finansminister Magdalena Andersson levererade en bomb tidigare i veckan. ”Köttberget” som förre finansministern Pär Nuder (S) så poetiskt kallade dem, åldras. Nästa år börjar de många 40-talisterna fylla 80 år.

Det kommer att ställa höga krav på samhällsekonomin. Och det var det som var finansministerns bombbesked.

Under de närmaste sju åren, till och med 2026, måste välfärden tillföras ytterligare 90 miljarder kronor för att dagens kvalitet i vård och omsorg ska bibehållas.

Smaka på det, 90 000 000 000 kronor. Per svensk blir siffran inte riktigt lika skräckinjagande, 9 000 kronor.
Översatt till investeringar ser listan ut så här: 80 000 personer ska anställas, 560 nya äldreboenden ska byggas och 75 nya vårdcentraler inrättas.

Om 80 äldreboenden per år ska hinna byggas är det hög tid att börja kavla upp ärmarna nu. Sannolikt borde de redan ha varit uppkavlade.

I pengar räknat handlar det alltså om knappt 13 miljarder per år. För att sätta det i relation till någonting kan summan jämföras med vad det kostar att avskaffa värnskatten, den statliga skatt för höginkomsttagare som avskaffas vid årsskiftet, 6,3 miljarder. Den summan har framställts som skillnaden mellan fattig-Sverige och välfärdsstaten.

Att vi blir fler och äldre är i grunden väldigt roligt. Men det kostar alltså en slant.

Den politiska sprängfrågan ligger i hur de 90 miljarderna ska betalas. Ska skatterna höjas, ska andra utgifter bantas bort, ska det vara en mix mellan båda eller ska vi helt enkelt hoppas att samhällsekonomin växer i takt med utgifterna? Frågorna hopar sig.

I en enkät i Dagens Nyheter svarar sex av åtta partiledare nej eller nja på frågan om skatten behöver höjas. Även statliga Konjunkturinstitutet anser att det går att klara de ökande äldreutgifterna utan att höja skatten.

Det som oroar mig är inte att pengarna inte ska räcka. Det kommer de att göra. Det som ger mig skälvan, är att planeringen inte är igång ännu och därmed kan människor hamna i kläm.

560 äldreboenden bygger sig inte självt och redan i dag är det svårt att få plats på ett om man inte är halvdöd. I alla fall i en del kommuner.

Det som också gör mig orolig, mycket till och med, är gränsdragningarna. Äldreomsorgen är ett kommunalt ansvar. Sjukvården har landstingen eller regionerna hand om. Staten har ett allmänt ansvar att se till att medborgarna inte far illa.

Det är alltså upplagt för ”Svarte Petter”, att kasta över ansvaret på någon annan. Det är den verkliga bomben. Briserar den kommer människor att fara illa.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Slut för i år
I dag avslutas politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm. Veckan, som organiseras av föreningen ”a global village”. Moderaternas Ulf Kristersson är siste talare. Alla partiledare har varit där, inklusive Stefan Löfven som skippar Almedalen i början av juli.

Det blir han
Sista dagen för Liberalernas länsförbund att meddela vem de helst vill ha som partiledare efter Jan Björklund, som slutar efter 12 år, är på tisdag. Om det på det extra landsmötet fredagen efter midsommar kommer väljas någon annan än Erik Ullenhag skulle jag bli mycket, mycket förvånad.

Stridslysten
Den liberala gruppen Alde växte mest i valet till EU-parlamentet i slutet av maj. Fredrick Federley (C) vill bli dess ordförande, ett verkligt toppjobb. Nu är han en av flera vice ordföranden. Striden avgörs på tisdag. Hans medtävlare är bland andra holländska Sophie in't Veld.

Nytt uppdrag
På onsdag har Swedbank extra bolagsstämma, bland annat för att utse en ny styrelseordförande efter avslöjandena om bankens eventuella inblandning i penningtvätt i Baltikum. Det blir förre statsministern Göran Persson (S) som därmed återvänder till sparbanksvärlden efter många år.

Sista gången
I midsommarhelgen träffas EU:s stats- och regeringschefer på ett toppmöte för att diskutera de nya toppjobben och den nya agendan för EU och säkert kommer brexit också upp. Det kan vara sista gången för Theresa May som ju redan avgått som partiledare. Om hon ens dyker upp.

Veckans citat

”Anpassa dig eller flytta till ett annat land.”

Jimmie Åkesson, SD-ledare i riksdagens partiledardebatt i onsdags. Gäller enbart invandrare såklart.

Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.