Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Förhandla med MP ingen dans på rosor

Det är mycket svårt att förstå hur Stefan Löfven ska kunna leda en eventuell regering med sitt eget parti och de gröna.

Han utgår helt enkelt från att MP ska vika ner sig i några av sina profilfrågor.

Det gör de sällan eller aldrig.

Göran Persson har sagt det. Fredrik Reinfeldt har sagt det. Att förhandla med Miljöpartiet är ingen dans på rosor eftersom de talar om vad de vill ha och sedan viker de inte en enda millimeter.

I SVT:s partiledarutfrågning, den första hittills för Stefan Löfven, gav han samma besked som han gjorde till mig i Aftonbladets partiledarintervju med honom för en vecka sedan.

Socialdemokraterna vill, i likhet med en majoritet av riksdagens partier, satsa mer pengar på försvaret framöver. Hoten från Ryssland ser i dag helt annorlunda ut än de gjorde vid det förra försvarsbeslutet.

Miljöpartiet har en annan uppfattning. De vill dra ner på satsningarna på det traditionella försvaret och ser inget större behov av nya Jas-plan.

För Stefan Löfven är Miljöpartiet ”en naturlig samarbetspartner” även om han i större eller mindre grad kan tänka sig att samarbeta med alla partier i riksdagen utom Sverigedemokraterna.

Gav samma svar i SVT

Det har tolkats som att målet för Socialdemokraterna är en S-ledd regering där även Miljöpartiet tar plats. Men för att uttrycka sig diplomatiskt är det i dag svårt att se hur en sådan regering skulle jobba.

På frågan hur S och MP ska kunna regera ihop om förvaret svarade Stefan Löfven i Aftonbladets partiledarintervju bland annat så här:

– Efter försvarsberedningen finns en majoritet i riksdagen på minst 80 procent, om jag tar det lite försiktigt. Med en så överväldigande majoritet vill det mycket till om något parti ska ha veto, det är inte ansvarsfullt.

Det var i sak samma svar som han gav SVT:s utfrågare.

Det betyder att Stefan Löfven antingen inte kan regera tillsammans med Miljöpartiet eftersom regeringen fattar kollektiva beslut och alltså måste vara eniga (det finns historiska undantag, men inte särskilt många).

Eller också förutsätter han att Miljöpartiet vid en eventuell regeringsförhandling viker ner sig och avstår från att driva frågan om mindre pengar och en ny försvarsinriktning, bort från den militära hotbilden.

Är det sannolikt? I så fall måste nog Löfven erbjuda en tiotaggare i utbyte.

För att fortsätta med regeringsfrågan är det lätt att begripa Stefan Löfvens besked om att Socialdemokraterna går till val själva. Självklart är S då inte kalibrerat med något annat parti.

Då förlorar Alliansen makten

Men när han angriper Alliansen blir logiken inte lika solklar. Löfven understryker att även dessa partier ger olika besked. Exempelvis vill FP ha en tredje pappamånad, det vill inte de andra tre.

Men, Stefan Löfven, skillnaden mellan Alliansen och övriga riksdagspartier är solklar. Alliansen går till val på ett gemensamt regeringsprogram, som presenteras i dag, och där kommer inte en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen finnas med.

De andra partierna går inte till val tillsammans. Därför vet väljarna inte hur deras eventuella regeringsprogram kommer att se ut. Det är skillnaden mellan Alliansen och andra regeringsalternativ.

Lika konstigt är Löfvens upprepade påpekanden på att Alliansen ligger på 30-35 procent i opinionsmätningarna och då räcker det inte med tio valmanifest. Nej, just det. För då förlorar Alliansen makten.

Följ ämnen i artikeln