Funktionshindrade och äldre – förlorare i jobbgarantin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-14

Arbetsförmedlingen kritiserar sitt arbete i jobb- och utvecklingsgarantin

Hur många har fått ett jobb av dem som deltar i Jobb- och utvecklingsgarantin?

I dag presenterade Arbetsförmedlingen en första stor studie.

Den visar att bland annat äldre och människor med funktionshinder löper större risk att bli långtidsarbetslösa och hamna i fas 3.

På Arbetsförmedlingen är man självkritisk.

– Kvar i programmet blir en överrepresentation av personer med funktionshinder och äldre. Vi lyckas inte tillräckligt bra med att lyfta fram personer exempelvis med funktionsnedsättning, säger Clas Olsson, analyschef vid Arbetsförmedlingen.

Det kan finnas flera förklaringar till varför det ser ut så.

–Det behöver inte sitta hos individerna, det kan sitta hos arbetsgivaren också. Man kan inte skaffa sig ett jobb om ingen vill ha en, det är en väldigt svår situation.

Stor studie

Jobb- och utvecklingsgarantin infördes i juli 2007. Syftet var att hjälpa personer som hade varit långvarigt arbetslösa tillbaka in på arbetsmarknaden. Det är idag Arbetsförmedlingens största program.

Den första större studien av resultatet av jobb- och utvecklingsgarantin som nu presenterats, visar att ju längre tid man befinner sig i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti, desto större är risken att bli kvar där.

Efter 450 dagar

Utflödet ur programmet är nämligen mycket högre i fas 1 än i fas 3,

70 procent av dem som går med i jobbgarantin lämnar programmet innan de når fas 3.

Fas 3, det sista steget i regeringens plan för människor att komma tillbaka till arbetslivet, hamnar man i efter 450 dagar i programmet.

Framför allt är det personer med funktionsnedsättning, många perioder av arbetslöshet genom åren och personer över 50 år som befinner sig i fas 3.

– Många nyarbetslösa har fått jobb. Etersom de har en färsk arbetslivserfarenhet, blir de valda i första hand. Det är ett problem för dem som varit långtidsarbetslösa.

S kräver utbildning i fas 3

I dag presenterade även Socialdemokraterna en utredning som Riksdagens utredningstjänst har gjort på deras uppdrag i frågan. Ny statistik har sammanställts för fas 3,.

Omkring 25 000 personer befinner sig nu i Fas 3, enligt Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna kräver att personer i fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin ska kunna delta i utbildning. S vill också återinföra de så kallade plusjobben och utbildningsvikariaten, enligt Ylva Johansson (S).

Enligt rapporten som S beställt får en tredjedel av demt som lämnar fas 3 någon form av arbete.

– Varje människa som får jobb är bra, men har de fått det tack vare, eller trots fas 3? undrar Johansson.