"Fan också"= städa skoltoan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-31

Skolan hade "svordomslista"– skolbarn fick städa

Barnen på småskolan i Blekinge tvingas bita sig i tungan.

Den som trotsar svordomsförbudet kan hamna på svordomslistan – och få städa.

– Straff är oacceptabelt, säger Jan-Olof Pettersson ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

En svordom kan resultera i att eleverna tvingas städa skoltoaletten.

När Skolinspektionen tidigare i veckan kom på oväntat besök till en för- och lågstadieskola i Blekinge fann de uppsatta listor på väggarna där tydliga instruktioner framgick. Skolan hade graderat upp olika grader av hur ful i mun skolbarnen kan vara och vilka repressalier ord som skit, jäklar och fan kan innebära.

"Lam" och "grov"

En "lam" svordom innebär att eleven tvingas städa skolbänken. En "grov" svordom kan däremot innebära städning av andra skolutrymmen.

Skolinspektionen kritiserar nu skolans lista där vissa barn upplevt listan som något helt naturligt och att straffet ibland var "lite värre".

– Straff är inte en acceptabel och omodern metod. Det måste finnas ett försök till dialog från de vuxnas sida, säger Per Ekborg på Skolinspektionen till lokalmedia.

En rolig lek

– Det går helt emot skollagens intentioner och värdegrunder, dessutom är inte den sortens repressalier tillåtna, säger Per Ekborg på Skolinspektionen.

Men enligt Fredrik Karlsson, ordförande i skolans föräldraråd, var listan ett gemensamt initiativ från barn och lärare och att det handlade om en rolig tävling.

Listan ska nu ha plockats ner.

– Det har jag inte tagit reda på eftersom det här har upphört, säger skolchefen Mats Dahl till SR Blekinge.

Skola straffade svärande
barn

ANNONS