”Krisåtgärder - inte reformer”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

Bistra besked från finansminister Anders Borg i dag

Regeringen samlad på Harpsund.

Regeringen spar på valfläsket till nästa år.

Höstens budget kommer framförallt att vända sig till de arbetslösa.

– Det vi måste presentera är en krisbudget, sa finansminister Anders Borg i dag.

Anders Borg höll presskonferens.

Glada ministrar mötte pressen på trappan till statsministerns sommarbostad Harpsund i dag.

Längst fram statsminister Fredrik Reinfeldt, sommarledig i skjortärmarna med näringsminister Maud Olofsson i kortärmat vid sin sida.

Bakom de andra, skymd av biståndsminister Gunilla Carlsson skymtade finansminister Anders Borg. Låg profil på trappan men i budgetförhandlingarna som nu pågår spelar han huvudrollen.

Förbättring har skett

– Vi kan konstatera att det jämfört med i våras skett en förbättring av offentliga finanser, sa Borg vid en pressträff på Harpsund.

Samtidigt är läget allvarligt. Arbetslösheten i Sverige stiger enligt regeringen mot nivåer vi inte har sett sedan krisen på 1990-talet. Nästa år spås 11,4 procent av den arbetsföra befolkningen gå utan jobb. 2011 stiger den siffran ytterligare.

Men läget för svensk ekonomi har ljusnat. Nästa år tror regeringen att tillväxten vänder uppåt igen. De pengar som finns ska främst användas för att hindra arbetslösheten från att bita sig fast.

Krisåtgärder - inte reformer

– Många förväntar sig en valbudget men det vi måste presentera är en krisbudget. Det handlar om krisåtgärder i stället för reformer, sa Borg till TT.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att resurser framförallt ska gå till utbildning och omställning för arbetslösa.

Först om 4 - 5 år räknar Borg med att Sveriges offentliga finanser är i balans igen.

Tillväxten i år väntas sjunka med 5,2 procent. Tidigare prognos sa 4,2 procent. Nästa år spår regeringen en uppgång med 0,6 procent. En onödigt försiktig analys menar flera bedömare.

– Regeringens prognos för nästa år ligger till exempel betydligt lägre än Riksbankens, säger Henrik Mitelman, chefanalytiker på SEB Merchant Banking till TT.

– Lite spekulativt kan man säga att de kanske vill begränsa utrymmet i budgetförhandlingarna.