Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Mördare ville ha dildo i cellen – fick avslag

Publicerad 2016-04-15

En dömd mördare fick inte ha sin dildo i cellen på anstalten och överklagade beslutet.

Nu har kammarrätten avslagit överklagandet.

”Kammarrätten anser inte att ett innehav av i målet aktuell tillhörighet är särskilt angeläget”, skriver man i sin bedömning.

I november i fjol prövades det i förvaltningsrätten om en morddömd kvinna skulle tillåtas att ha sin dildo i cellen på anstalten, detta efter att Kriminalvården hävdat att ”dildon ej är ett motiverat innehav för verkställigheten”.

Man angav också hygienskäl som orsak för beslutet.

”Ingen säkerhetsrisk”

I sin överklagan till förvaltningsrätten yrkade den morddömda kvinnan att hon skulle medges att inneha sexleksaken. Hon anförde bland annat att ”dildon är i ett stycke, saknar batterier eller dylikt. Den utgör ingen säkerhetsrisk.”

Kvinnan skrev vidare i sin överklagan att hon inte håller med Kriminalvården om att föremålet inte skulle vara motiverat ”för verkställigheten”, i stället menar hon att dildon är betydelsefull då den: ”dämpar frustration som annars kan utvecklas till aggression”. Vidare lindrar den ”ångest och oro”, enligt kvinnan.

Har tidigare fått tillåtelse

Den morddömda kvinnan har precis bytt fängelse och på den tidigare anstalten fick hon ha dildon i sin cell. När det gäller de sanitära skälen som myndigheten anger avfärdar hon dem med att ”hon är noga med att tvätta den (dildon, förf. anm.) efter att hon använt den”.

Men trots kvinnans yrkanden så avslog förvaltningsrätten hennes överklagande och fastställde Kriminalvårdens beslut.

Den morddömda kvinnan överklagade beslutet till kammarrätten som i går också avslog överklagandet. Kvinnan får således klara sig utan dildon.