Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Lurades köpa ”juveler” för 70 000 kr

Publicerad 2014-06-20

Charterbolaget tog med Lisa Nygård, 58, till en utvald smyckesfabrik där hon erbjöds ”specialpriser”.

Men ett värderingsintyg visar nu att juvelerna för 70 000 kronor bara är värda en fjärdedel av priset.

– Det är som en mardröm, det handlar ju om väldigt mycket pengar, säger hon.

Resebolaget TSS Travel Service Scandinavia har specialiserat sig på kulturresor och gör på sin hemsida reklam för besöket på smyckesfabriken och möjligheten att shoppa där. Lisa Nygård var en av många som lockades att följa med till Turkiet i mitten av april.

När de under en rundtur stannade vid smyckesfabriken D-Jewels utanför Antalya, noterade hon att resebolagets guide hälsade igenkännande på fabrikens säljare.

Lisa Nygård skulle fira silverbröllop och blev ett lätt byte för säljarna.

– De knuffade in oss i ett litet rum och var väldigt påstridiga att vi skulle handla.

Handlade för mer än 70 000 kr

Hon berättar att det egentligen bara var ett par örhängen hon ville ha, men säljarna lovade att hon skulle få riktiga specialpriser om hon också köpte ett halsband.

När hon lämnade fabriken hade hon handlat för mer än 70 000 kronor. Hon betalade med sitt American Express-kort.

– Jag förklarade att jag inte kunde betala mer än en tredjedel med kortet, då sa de att det inte var några problem och att jag kunde få det på avbetalning.

Nu måste Lisa Nygård betala 25 000 kronor i slutet av juli och ytterligare 25 000 i slutet av september till en firma i Schweiz.

Hade påstådda äkthetsintyg

Juvelerna levererades tillsammans med påstådda äkthetsintyg till hotellet i Antalya.

Väl hemma i Sverige vände sig Lisa Nygård till Kaplans Auktioner som är specialiserade på värdering av smycken. Värderingsintyget kom som en kalldusch. Om hon hade köpt smyckena i en butik i Sverige hade hon kommit undan med halva priset. Och på andrahandsmarknaden var värdet bara totalt 17 500 kronor trots att smyckena var nyköpta.

– Jag vill varna andra så att ingen annan hamnar i samma situation som jag. Jag har vänt mig till resebolaget, men de säger bara att alla inköp på deras rundturer får man ansvara för själv.

Aftonbladet har sökt ansvariga på D-Jewels fabrik utanför Antalya, men de har inte återkommit. Inte heller resebolaget TSS har hört av sig trots löfte om att ringa tillbaka.

Semesterfällorna – så undviker du dem

Magsjuka

34 barn fördes till sjukhus efter att en magsjukeepidemi bröt ut på ett fyrstjärnigt hotell i Alanya, Turkiet, förra året. Senare visade det sig att utbrottet berodde på att någon bajsat i poolen.

Men ofta räcker det med mycket mindre för att bli sjuk på semestern. Cecilia Jernberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, nämner bufféer och otvättade händer som särskilt vanliga smittohärdar.

Länder som brukar dyka upp ofta i smittostatistiken är Turkiet, Egypten, Spanien och Thailand. Och under de tre sommarmånaderna förra året rapporterades 2 404 personer vara smittade utomlands av campylobacter, salmonella, ehec eller shigella.

– Vi ser att antalet människor som blir sjuka av magsjukebakterier går upp under sommarmånaderna då många är ute och reser, säger Cecilia Jernberg.

Så gör du för att skydda dig:

Ta med desinficeringsgel och våt­servetter från apoteket.

Tvätta händerna innan du äter.

Tvätta alltid händerna om du haft kontakt med djur eller tagit i sedlar.

Inga kallsupar om du badar i poolen.

Var försiktig med glass, sallader, kallskuret kött, rå frukt liksom råa skaldjur.

Skölj alltid grönsaker och frukt som du köpt för eget bruk. Frukt som ska skalas är ofarlig att äta.

Använd sunt förnuft när du äter från bufféer. Varm mat ska vara väldigt varm och kall mat ska vara kall.

Kyckling, kött och fisk ska vara ordentligt genomstekta.

Drick inte kranvatten om vattnet inte är tillräckligt klorerat och behöver du verkligen is i drinken?

Skimning

Förövarna kopierar informationen på magnetremsan med hjälp av avläsningsutrustning som fästs på bankomaten eller kortterminalen i affären. Med hjälp av en liten spionkamera filmas sedan dina fingrar av när du knappar in koden.

– Sedan är det bara att tillverka ett eget plastkort, det tar några sekunder, och gå till en bankomat och tömma kontot, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

För den drabbade semesterfiraren kan det ekonomiska bakslaget bli tungt.

– Det händer ganska ofta att svenskar som är på semester i Spanien eller Thailand blir skimmade. När bankerna sedan skannar av var kunderna varit någonstans kan de ofta pinpointa en viss butik eller bensinstation i till exempel Phuket, säger Jan Olsson.

Så skyddar du dig:

Håll handen över bankomatens knappsats så att det inte syns vad du har för kod när du slår in den.

Var uppmärksam på om bankomaten eller kortterminalen ser mystisk ut - till exempel att knappsatsen ser plastig ut eller att den sitter snett.

Använd inte ett kort som är kopplat till lönekontot. Beställ i stället ett separat kort som du för över mindre summor till under resans gång.

Kolla dina kreditkortsfakturor noggrant efter resan.

Bedrägerier

Bedragarna ser ofta turister som lätta offer. Varianterna på hur du kan bli lurad är otaliga men här är några exempel:

Falska böter

Den svenska gruppen hyrde bil på Kanarieöarna. Men efter hemresan damp det ner mystiska kravbrev på 350 euro för felparkeringar och andra trafikförseelser. Nu utreder svensk polis händelsen tillsammans med spansk polis.

– Det måste naturligtvis vara en insiderhistoria, att uthyraren eller någon personal samlar på sig information och efteråt genomfört bedrägeriet, säger Jan Olsson.

Han uppger att 10-15 svenskar drabbades i den aktuella härvan. Att undvika problemet är svårt - och han ger rådet att alltid polisanmäla.

– Du kan inte skydda dig mot att någon använder sig av kunskapen att du har hyrt en bil.

Flygplatsbedrägerier:

I Thailand ska flygplatspoliser ha gripit oskyldiga resenärer för snatteri när de tittat runt i taxfreebutiker med ännu obetalda varor. Turisterna har sedan krävts på pengar. På Bali varnas för flygplatspersonal som bär dina väskor - för att sedan kräva dig på stora summor pengar som tack för hjälpen.

Råd: Var försiktig på flygplatser.

Sedelbunten:

Någon stöter till resenären och "råkar" tappa en sedelbunt. När turisten plockar upp pengarna för att hjälpa till kommer en anklagelse om försök till stöld. Men bedragaren säger sig också vara villig att glömma bort saken mot en ersättning.

Bedrägeritypen uppges vara särskilt vanlig i Ryssland.

Råd: Ring polisen.

Ficktjuvar - stölder

Fickstölden är en av de absolut vanligaste skadeanmälningarna som kommer in till försäkringsbolagen.

– Folk blir av med väskor och plånböcker, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Ficktjuvarnas kreativitet tycks inte ha några gränser men ofta handlar det om att distrahera offret. Det kan handla om någon som försöker dribbla bort dig med en fotboll samtidigt som en annan gärningsman muddrar dina fickor. Ett annat exempel är att en äldre person faller i till exempel en rulltrappa. I uppståndelsen när människor hjälper personen töms ett antal fickor på värdesaker.

Råd: Var försiktig i folksamlingar, förvara plånboken och andra värdesaker på en säker plats.

Roaming

Lasse Kronér surfade nyligen loss för 24 000 kronor när han satt och kollade manus på mobilen i Brasilien. Efteråt sa han att han inte trodde att det skulle bli så dyrt som det blev. Förra sommaren avslöjade Aftonbladet att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist mobilsurfat utomlands för 310 000 kronor under ett drygt år - ett par dagar senare fick hon sparken.

Att mobilsurfa utomlands - särskilt utanför EU där priserna nu sänkts en aning - kan alltså bli dyrt.

Men det finns en enkel lösning: Stäng av roamingfunktionen och passa på att surfa där det finns wifi.