”Jag ska dö som Jesus”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-19

Postade bilderna – efter de första morden

Blacksburg

Massmördaren Cho Seung-Hui, 23, poserar med sina vapen.

Mellan morden på skolan skickade han ett paket till tv-stationen NBC där han motiverar massakern.

– När tiden var redo gjorde jag det. Jag var tvungen, säger han i en av 27 videofilmer.

Klockan 09.01 i måndags morse lämnades paketet in på ett postkontor i Virginia.

Då hade det gått en timme och 45 minuter sedan Cho Seung-Hui öppnat eld och dödat två personer på studenthemmet West Ambler Johnston. Bara minuter återstod till massakern i Norris Hall där 30 elever dödades.

När anställda på tv-bolaget NBC i går öppnade paketet med returadress Blacksburg, fick de en chock.

Mördarens avsked till världen innehöll 27 videofilmer, 43 bilder och ett 1 800 ord långt manifest.

Hat och angrepp

Cho Seung-Hui nämner ”martyrer som Eric och Dylan” – en tydlig referens till tonåringarna Eric Harris och Dylan Kiebold som mördade tolv elever och en lärare under skolskjutningen i Columbine 2003.

Materialet är fyllt av hat och förvirrade angrepp på icke namngivna fiender.

– Ni har slagit sönder mitt hjärta, våldtagit min själ och bränt mitt samvete. Ni trodde att det var en patetisk pojkes liv ni utraderade. Tack vare er dör jag som Jesus för att inspirera generationer av svaga och försvarslösa människor, säger han.

Han lägger ansvaret på massakern på rika människor och konsumtionssamhället.

– Ni hade hundra miljarder chanser att undvika det som hände i dag. Men ni beslutade er för att spilla mitt blod. Ni trängde in mig i ett hörn och gav mig bara en utväg. Valet var ert. Nu har ni blod på era händer som aldrig kan tvättas bort, säger han.

Knivar och hammare

Cho Seung-Hui talar med så låg röst på videoupptagningarma att det ibland är svårt att uppfatta vad han säger. Enligt NBC har massmördaren spelat in sig själv.

Man ser honom luta sig framåt för att stänga av kameran mellan tagningarna.

Av de 43 fotografier som skickades med paketet visar de två första bilderna Cho Seung-Hui som en vanlig, leende student. De övriga är fundamentalt annorlunda.

I elva av bilderna poserar han med vapen som kan vara mordvapnen i massakern. I andra bilder håller han upp knivar eller hammare.

Kan avslöja motivet

NBC lämnade genast över materialet till polisen i Virginia och FBI.

På en presskonferens i natt uppgav polisen att materialet kan vara en mycket viktig källa till information för att utröna motivet till massakern.

Polisens taleskvinna Corinne Geiler säger att man säkerställt att paketet skickades mellan skjutningarna, men att man ännu inte hunnit granska materialet och inte kunnat fastslå när det spelades in.

Per Bjurman, Johan Edgar

ANNONS