Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Från oligark – till utnämnd guvernör

Publicerad 2014-03-12

Affärsmannen Boris Filatov tar sitt nya uppdrag på allvar

Tvingades fly.  Boris Filatov, affärsman, som de flesta skulle förknippa med den störtade presidenten Janukovytjs korrupta regim, har blivit utsedd till vice guvernör i Dnepropetrovsk län. Det är den nya regeringen som utsett honom.

DNEPROPETROVSK. Boris Filatov är en rysk­talande oligark i östra Ukraina, den siste man skulle betrakta som revolutionär. Det gäller särskilt när man ser honom omgiven av beväpnade livvakter när han kliver in i sin stora, skottsäkra Mercedes.

Filatov är en sådan affärsman som de flesta nog skulle förknippa med den störtade presidenten Janukovytjs korrupta regim. Plötslig rikedom i relativt unga år - Filatov, 42, är fastighets­magnat. Pengar under bordet till myndighetspersoner.

Och nu har revolutionsregeringen i Kiev utnämnt Filatov och hans kompanjon Hennadiy Korban till guvernör och biträdande guvernör i Dnepropetrovsk län.

I ett konservativt, toppstyrt land som Ukraina besitter ­lokala och regionala myndighetspersoner stor makt. En ­oligark har också stor makt.
 

Att göra två oligarker till guvernörer torde ge regeringen så stor kontroll det är möjligt i det oroliga östra Ukraina.

Jag träffar Filatov, som är vice guvernör, efter tio på kvällen. Han har varit borta på möten ­hela dagen och nästa morgon ska han börja en rundresa till länets 22 distrikt.

Där finns 22 ordföranden som alla tillhör Janukovytjs Regionernas parti. De ansvarar för hälsovård, skolor och andra kommunala angelägenheter. De är lokala påvar: 100 000-150 000 människor bor i varje distrikt och ord-­ förandena har informell makt över polisen och domstolarna.

– Jag samlade alla idioterna för tre dagar sedan och sa: 1) Om de utför sabotage får de problem med pensionen. 2) De ska omedelbart upphöra med maktmissbruk och korruption. Då har de chansen att i lugn och ro få gå i pension. 3) Jag kan inte stoppa medborgarna från att skipa rättvisa själva om ord­förandena inte upphör med ­korruptionen och lämnar lugnt och stilla.
 

Filatov häller upp te ur en liten kanna. Vi sitter på ett kafé som han äger, mellan två hotell som han också äger.

– Och vet du vad? De återvände hem och sa till sitt folk att alla problem är lösta! Så i morgon åker jag runt och pratar personligen med dem.

De som sitter runt oss skrattar på det sätt människor ofta gör när en rik och mäktig person ­visar handlingskraft och de som lyssnar är utom fara.

– Naturligtvis måste alla ­distriktsordföranden avgå.

Filatov och hans vän Hennadiy Korban var fram till januari som andra affärsmän. De låg lågt i politiken och betalade de ­mutor som krävdes. Filatov är inte särskilt talför när jag frågar hur korruptionen gick till.

– Alla affärsmän var fångar i systemet. Korruption. Hot. ­Utpressning ...

Hur fungerade det?

– Man behövde vissa underskrifter. Inget skedde om man inte betalade, ibland över 100 000 dollar ...

Han säger att regimen passerade en gräns när den tog till massivt våld mot demonstranterna i Kiev.

– Jag förstod att regimen var dömd när Sergiy Nigoyan sköts till döds. Han var en vanlig människa från vår stad! Armenier! En vanlig, oskyldig människa!

Filatov har en galleria i centrala Dnepropetrovsk. Han lät hissa EU-flaggor på gallerians tak. Köpcentrets storbildsskärm, avsedd för reklam, upplät han för direktsända bilder från Självständighetstorget i Kiev.

Om Viktor Janukovytj fick ­rapporter om detta blev han rimligen djupt oroad. Östra Ukraina var hans maktbas, oligarkernas stöd var avgörande.

Det dröjde bara timmar så var strömmen avstängd till Filatovs och Korbans tre gallerior.
 

Filatov och Korban flydde till Israel. (Filatov är rysktalande, Korban jude.) Säkerhetspoliser gjorde husrannsakan på deras kontor, officiellt för att söka efter bomber och bevis för terroristisk verksamhet. En domare ­beordrade att Korban skulle ­gripas och höras som vittne i ett mordfall från 2012.

Så gick det till i Viktor Janukovytjs land.

– Vi vill leva i Europa och inte i en utpost till det ryska imperiet, sa Korban i en telefonintervju från Israel.

Dagen efter Janukovytjs fall återvände de bägge oligarkerna hem. Och nu är de guvernör ­respektive vice guvernör.

Deras uppgift är att säkra lugnet i området och se till att presidentvalet i maj ”går hederligt till”.

– Sedan kan regeringen utse nya guvernörer.
 

Alla runt bordet skrattar. Filatov också. Han reser sig. Han ska fara till sitt lantställe utanför stan för att sova där. Han ska upp i ottan. En av livvakterna håller upp dörren till den skottsäkra ­bilen, Filatovs privata. Andra livvakter sitter bakom i en Toyota Landcruiser.

Kanske är denne oligark precis vad den demokratiska revolutionen nu behöver. Kanske är utnämningen av honom den nya regeringens sätt att försäkra sig om att han förblir på rätt sida.

ANNONS