Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

”Det kommer bli en enorm insats”

Publicerad 2013-11-11

Miljoner människor är drabbade av tyfonen Haiyan.

Röda korset räknar med att räddningsarbetet och återuppbyggnaden av det sargade landet kommer att ta flera år.

– Man jämför det med tsunamin 2004. Detta kommer bli en enorm insats, säger Charlotta Wannholm, Röda korsets katastrofrådgivare.

Tipsa |
Aftonbladet

Mer än 10 000 människor befaras ha dött i Filippinerna efter tyfonen Haiyan.

För Röda korset väntar nu ett omfattande räddningsarbete - som kan komma att pågå i flera år.

Charlotta Wannholm jämför katastrofen med tsunamin 2004 och jordbävningen på Haiti 2010:

– Haiti var det största insatsen för oss i ett enskilt land. Under tusnamin sträckte sig hjälpinsatsen över flera länder. Men är det så illa som man befarar talar vi om en jättestor, en enorm insats i Filippinerna.

"Finns ingen mat, inget vatten"

Röda korset i Filippinerna påbörjade redan i mitten av veckan arbetet med att evakuera människor från högriskområden. Nu börjar det omfattande arbetet med att hämta information om hur allvarlig situationen är och snabbt få fram hjälp.

– Vi flyger in extrapersonal, skickar tält, presenningar, hygienkit och vattendunkar. Även om man var förberedd i Filippinerna kunde man inte föreställa sig kraften när vågorna kom in. Vågorna förstörde mer än vad vinden gjorde. Det finns ingen mat, inget vatten och människor har inte tak över huvudet, säger Charlotta Wannholm.

Unicef kommer inom det närmaste att skicka ett plan till området. Bland annat skickar man vattenreningstabletter.

– Vår uppgift är att försöka nå alla katastrofdrabbade. Just nu är tillgång till rent vatten och sanitet det viktigaste. Det är en väldigt omfattande katastrof, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef.

Sverige skickar katastrofteam

Sverige kommer att hjälpa till att bygga två basläger i Tacloban, det värst drabbade området.

Insatsen sker i samarbete med Danmark, Norge, Finland, Estland och Luxemburg.

Två team med bland annat logistiker, IT-experter, sjukvårdare och vatteningenjörer kommer att flyga ner till Tacloban på måndag och på onsdag.

– Vi utgår från värsta tänkbara situation och hoppas att det finns möjlighet att snabbt att komma igång. Men det är mycket vi inte vet. Kommer vi ut från flygplatsen? Har FN hunnit ordna transport? säger Christian Di Schiena, biträdande chef för insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Svenska Dagbladet.

För att bidra till Röda korsets insamling till stöd för den katastrofdrabbade befolkningen kan du sms:a AKUT FILIPPINERNA till nummer 72 900 och skänka 50 kronor. Det går även att använda Plusgiro 900 800-4 eller Bankgiro 900-8004 och märka talongen FILIPPINERNA. Mer information finns på redcross.se.