Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ahlin (S): "Ryssarnas beteende påminner om Kalla kriget"

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-28

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson (S).

VILNIUS. Ryssland har satt press på de grannländer som närmat sig EU.

Från svenskt håll är kritiken mot de styrande i Moskva hård.

– Ryssland beteende påminner om agerandet under Kalla krigets dagar, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson (S).

Toppmötet i Litauen, där EU:s ledare träffar topparna i flera öststater, har inte blivit den klang- och jubelföreställning som många inom unionen hoppats på. Efter hårda påtryckningar från Ryssland har Ukraina meddelat att man inte vill teckna något frihandelsavtal med EU för tillfället. Det har fått bland annat fått den svenska utrikesministern Carl Bildt (M) att ifrågasätta vad Ukrainas president Viktor Janukovitj sysslar med.

Men samtidigt är många också kritiska till Rysslands beteende. Utöver Ukraina så har ledningen i Mosvka, med Putin i spetsen, hitat flera andra grannländer med handelssanktioner om de skriver på avtal.

Förutom flera svenska ministrar så är också Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin i Vilnius för att deltaga i ett parallellt parlamentariskt möte om östsamarbetet.

Viktigt även för svenskar

Precis som Bildt är han väldigt negativ kring beskedet från Ukraina.

– Janukovitj har försökt att utnyttja EU så mycket som möjligt för att få ut så bra uppgörelse med Ryssland som möjligt. Ukraina har en urusel ekonomi som står på ruinens brant. Han har sagt att han är intresserad av att skriva under det här avtalet, reformera sin egen ekonomi och få en ökad handel med Europa. Han har talat väl, men samtidigt åkt till möten i Moskva och även träffat Putin. Och där vet ingen vilken överenskommelse han har gjort, säger han

Ahlin menar att det är viktigt även för svenska medborgare vilken väg Ukraina väljer att gå i framtiden.

– Det handlar om att skapa förutsättningar för Ukraina att få en bra ekonomi och att de blir en fullt funktionerande demokrati som står upp för europeiska värderingar. Då blir det bättre för Sverige också. Vi får ett stabilare närområde, vi får grannar som får en bra ekonomi och som vi kan handla med.

Ägnar sig på ”Kalla kriget”-tänkade

Ahlin är mycket kritisk till det ryska beteendet som han kallar "aggressivt".

– Ryssland ägnar sig åt "Kalla kriget"-tänkande. EU, vi i Sverige och vi i Socialdemokraterna tycker det är upp till varje land att bestämma vilken väg de vill gå. Vi har dörren öppen för de som vill samarbeta med oss och är beredda att reformera sig i europeisk riktning, de är välkomna.

Han menar att EU aldrig ska bete sig så som Ryssland nu gör.

- De åkte till Moldavien och sa att "skriver ni på avtalet med EU blir det kallt i vinter", underförstått att de kommer stänga av gasen. Man åker inte till Moldavien och säger att "om ni skriver på kommer vi leverera mer vapen till Azerbajdzjan. Ryssland hamnar i en svår position när de tvingar länder att välja väg. Det är aldrig hållbart. De kommer att förlora den här diskussionen.

Han menar att Putin nu skaffar sig allt fler ovänner.

– Det är bara se människorna på Ukrainas gator, de blir naturligtvis förbaskade att ett annat land lägger sig i vilken väg de själva ska ta. Så kommer EU aldrig göra.